Uvodite detalj po detalj

Sporo uređivanje interijera: Koncept koji će učiniti da se predivno osjećate u svom domu

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Radi se o uživanju u procesu bez potrebe za žurbom.Nanošenje nove boje na zidove i kupovina nekoliko novih jastuka jedan je od načina za osvježenje i uređenje doma. Ali, da biste godinama ubirali plodove ukrašavanja, morate to činiti polako.


Najbrži put do dobrog života je usporavanje, a sporo uređivanje je filozofija koja čini da se osjećate ugodno u svom ambijentu. Dekoriranju bi se trebalo pristupiti kao vrtlarstvu.


To je životna potraga koja nikada nije potpuno gotova. Najljepši interijeri razvijaju se organski i postupno. Nikada ne biste trebali pomisliti:  “U redu, sada sam sredila kuću”. Za početak, u tome nema nikakve radosti. Bit sporog je u tome što se nikad ne završava, stoga ne pokušavajte to učiniti. Važno je ne osjećati potrebu da završite. I ublažava veliki pritisak.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash
Sporo ne znači kretati se puževim tempom i živjeti u kaosu mjesecima. Daleko od toga. Sporo ukrašavanje je planiranje, razmatranje, dorada. Radi se o tome da imate strategiju. Smjer putovanja, koji pomaže razjasniti te odluke o uređenju (svjetlo ili tamno? Nikal ili mjed? Drvo ili pločice?). I radi se o uživanju u procesu koliko i u rezultatima.


Razmislite što biste učinili da možete. Tada ćete u pozadini svog uma znati kamo idete i nećete završiti s nečim što ne funkcionira jer niste imali viziju.


Uživajte u procesu, stoga si postavite prioritete i razmislite što je vrijedno učiniti, a što može čekati.


Važno je odvojiti vrijeme za objektivan pogled na projekt. Temeljit rad od samog početka, u konačnici će izgraditi bogatiju, koherentniju shemu. Postoje tri ključna elementa koje treba razmotriti kako bi se realizirale dizajnerske ideje.


Lokacija – kontekst u kojemu se nalazite? Jeste li u gradu ili na selu i kako ta lokacija utječe na vaš prostor?


Arhitektura – koji su arhitektonski detalji soba i zgrade? Kako ih možete najbolje iskoristiti tako da radite s onim što imate, a ne protiv?


Detalji – ​​što trebate i što volite?


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


No, kao i sve dobre strategije, planovi na tom putu moraju biti otvoreni za novu inspiraciju. Važno je urediti prostor na način da vam pričinjava zadovoljstvo kad god ga vidite. To je dobar primjer sporog ukrašavanja. Dobro promislite, polako uvodite detalj po detalj i obratite pažnju na to kako se osjećate dok spajate dijelove u cjelinu.


Ova sporija metoda također podržava želju za održivošću i očuvanjem. Ako imate spor pristup opremanju svog doma, vjerojatno ćete kupiti manje, ali bolje, i ti komadi će imati dugovječnost. Stvari koje se smatraju dobro napravljenima i lijepima, prirodno su održive jer će ih buduće generacije voljeti i cijeniti i htjeti se brinuti o njima, što je odlika koncepta održivosti kroz ljepotu. Odvajanje vremena za traženje tih lijepih stvari, prema filozofiji sporog uređivanja interijera, smanjuje potražnju za brzim proizvodima koji se bacaju i pogreške pri kupnji.


A sporo uređenje ne odnosi se samo na velike intervencije. Proces jednako dobro funkcionira i na manjim detaljima doma, čak i kada je riječ o stiliziranju komode. Uvođenje boja ili kolekcija koje gradite, čak i kako svjetlost pada na njih na različitim mjestima. I to je čar sporog ukrašavanja: radi se o uživanju u procesu bez potrebe za žurbom.