Divna priča

Otišli su u Kinu i spasili 20 zlatnih retrivera s mesnih tržnica. Svi su psi pronašli svoj dom

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Na pothvat su se odučili nakon što su vidjeli "užasne uvjete" s kojima su psi u Kini suočeni.Udruga Golden Rescue South Florida od 2005. godine ima jedan cilj – pronaći domove za napuštene zlatne retrivere. Od 2005. godine do danas, uspjeli su udomiti više od dvije tisuće pasa.


Obično se bave psima iz Južne Floride gdje su i smješteni, ali krajem prošle godine su odlučili napraviti iznimku i proširiti svoju misiju ne bi li spasili 20 pasa iz Kine.


Na pothvat su se odučili nakon što su vidjeli “užasne uvjete” s kojima su psi u Kini suočeni. “Misija spašavanja je trajala šest mjeseci zbog odgoda i tehničkih problema, ali srećom grupa je uspjela dovesti 20 zlatnih retrivera iz Kine na Floridu”, kažu iz udruge, a prenosi LADBible.
Koordinatorica spašavanja Kristine Menerva, kaže: “U misiji nam je pomogao Tajvan (njihovo društvo za prevenciju zlostavljanja životinja), PETA i kineski tim s kojim smo radili i TCA. Svi smo se udružili i psi su bili nahranjeni, dali smo im vodu i 24 sata smo se brinuli za njih na mjestu gdje su bili smješteni.”Misija je krenula nakon što je Golden Rescue kontaktirao kineski centar za spašavanje i zatražio pomoć. Šest mjeseci kasnije, grupa je uspjela pronaći dom za sve spašene pse.


“To je bio najsretniji dan prošle godine za mene. Činjenica da smo toliko dugo čekali dolazak pasa, bilo je to dugačko putovanje”, kaže Katie Brown, jedna od prvih osoba koja je udomila zlatnog retrivera.


Nisu svi psi odmah bili udomljeni, ali u narednim mjesecima su pronašli svoje obitelji na Floridi.


Lisa Hodgson, potpredsjednica udruge Golden Rescue South Florida, dodaje: “Njihovi su se životi promijenili za 180 stupnjeva; od toga da su bili mučeni, zlostavljani i užasno tretirani do toga da su sada voljeni i obožavani.”