prava poslastica

Sočni kruh od bundeve s komadićima čokolade postat će vaš omiljeni desert

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ovaj desert spaja najbolje od oba svijeta: nježnu teksturu pirea od bundeve i bogatu slatkoću otopljene čokolade

Ako tražite savršeni jesenski kolač koji miriše na toplinu, začine i dom – upravo ste ga pronašli. Ovaj sočni kruh od bundeve spaja najbolje od oba svijeta: nježnu teksturu pirea od bundeve i bogatu slatkoću otopljene čokolade.


Idealan je uz jutarnju kavu, popodnevni čaj ili kao desert nakon večere.



Foto: Pexels

Sastojci


  • 1 i ¾ šalice pšeničnog brašna (može i pola integralnog)


  • 1 šalica šećera


  • ½ šalice tamnog smeđeg šećera


  • 1 žličica sode bikarbone


  • ½ žličice soli


  • 2 žličice cimeta


  • ¼ žličice muškatnog oraščića


  • 2 jaja


  • 400 g (1 limenka) pirea od bundeve


  • ½ šalice otopljenog kokosovog ulja (ili maslaca)


  • 1 žličica ekstrakta vanilije


  • 2 šalice čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane tamne čokolade


Priprema


  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C i obložite kalup za kruh (9×25 cm) papirom za pečenje.


  2. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i začine.


  3. U drugoj zdjeli umutite jaja, šećere, pire od bundeve, otopljeno ulje i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu.


  4. Spojite suhe i mokre sastojke te lagano promiješajte, samo dok se ne sjedine (ne pretjerujte, da kruh ostane prozračan).


  5. Umiješajte čokoladne kapljice.


  6. Smjesu prelijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.


  7. Pecite 40–45 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.


Ako želite mini verzije, možete smjesu rasporediti u kalupe za muffine – tada pecite 20–25 minuta.


Savjet za serviranje


Ovaj kruh je najbolji kad se malo ohladi; tada se čokolada lagano stvrdne, a bundeva razvije punu aromu. Odličan je uz kavu s mlijekom, chai latte ili kao desert uz kuglicu sladoleda od vanilije.



Foto: Pexels