Foto: Pexels
Kremasti batat u spoju s hrskavim kokosom i orašastim preljevom daje savršeni desert ili prilog tijekom cijele godine
Ova tropska verzija tradicionalnog američkog sweet potato casserolea spaja kremasti batat s hrskavim kokosom i orašastim preljevom. Rezultat je bogato, aromatično jelo koje se savršeno uklapa u blagdanske menije, no jednako dobro funkcionira i kao desert ili prilog tijekom cijele godine.
Vrijeme pripreme: 15 min
Ukupno vrijeme: 1 h 20 min
Količina: za 8 porcija

Foto: Pexels
Sastojci
-
1,4 kg batata, oguljenog i narezanog na komade od 2–3 cm
-
2 žličice soli
-
1 šalica zaslađenog ribanog kokosa
-
½ šalice smeđeg šećera
-
½ šalice nasjeckanih pekan oraha (ili oraha po izboru)
-
½ šalice bijelog šećera
-
80 ml punomasnog mlijeka
-
115 g maslaca (1 štapić), narezanog na komade
-
3 jaja
-
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
1. Skuhati batat
Batat staviti u veći lonac, preliti hladnom vodom i dodati 2 žličice soli. Zakuhati, zatim smanjiti vatru i kuhati dok ne omekša (20–25 minuta). Ocijediti i vratiti u lonac.
2. Pripremiti preljev od kokosa i orašastih plodova
Pećnicu zagrijati na 165 °C. U manjoj posudi pomiješati kokos, smeđi šećer, sjeckane orahe i ½ žličice soli.
3. Izraditi pire od batata
U batat dodati bijeli šećer, mlijeko, maslac, jaja, vaniliju i ½ žličice soli. Gnječiti dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
4. Peći
Smjesu rasporediti u manji plitki kalup za pečenje (otprilike 20×20 cm ili 2 l zapremnine). Po vrhu ravnomjerno rasporediti kokosovu smjesu.
Peći 30–35 minuta, dok se ne zagrije i površina ne poprimi zlatno-smeđu boju (po potrebi prekriti aluminijskom folijom ako prebrzo tamni).
Varijacije recepta
-
Manje slatka verzija: smanjiti količinu bijelog šećera na pola (batat je sam po sebi dovoljno sladak)
-
S javorovim sirupom: zamijeniti bijeli šećer javorovim sirupom za topliji, jesenski okus
-
Hrskavi preljev: dodati zobene pahuljice, brusnice ili nasjeckane pistacije
-
Vegan verzija: koristiti biljni maslac i biljno mlijeko (npr. kokosovo), a jaja zamijeniti zgnječenom bananom ili umakom od jabuke

Foto: Pexels