bogato i aromatično

Složenac od batata s kokosom egzotična je varijanta klasičnog jela koja će vas oduševiti

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Kremasti batat u spoju s hrskavim kokosom i orašastim preljevom daje savršeni desert ili prilog tijekom cijele godine

Ova tropska verzija tradicionalnog američkog sweet potato casserolea spaja kremasti batat s hrskavim kokosom i orašastim preljevom. Rezultat je bogato, aromatično jelo koje se savršeno uklapa u blagdanske menije, no jednako dobro funkcionira i kao desert ili prilog tijekom cijele godine.


Vrijeme pripreme: 15 min


Ukupno vrijeme: 1 h 20 min


Količina: za 8 porcija



Foto: Pexels

Sastojci


  • 1,4 kg batata, oguljenog i narezanog na komade od 2–3 cm


  • 2 žličice soli


  • 1 šalica zaslađenog ribanog kokosa


  • ½ šalice smeđeg šećera


  • ½ šalice nasjeckanih pekan oraha (ili oraha po izboru)


  • ½ šalice bijelog šećera


  • 80 ml punomasnog mlijeka


  • 115 g maslaca (1 štapić), narezanog na komade


  • 3 jaja


  • 1 žličica ekstrakta vanilije


Priprema


1. Skuhati batat


Batat staviti u veći lonac, preliti hladnom vodom i dodati 2 žličice soli. Zakuhati, zatim smanjiti vatru i kuhati dok ne omekša (20–25 minuta). Ocijediti i vratiti u lonac.


2. Pripremiti preljev od kokosa i orašastih plodova


Pećnicu zagrijati na 165 °C. U manjoj posudi pomiješati kokos, smeđi šećer, sjeckane orahe i ½ žličice soli.


3. Izraditi pire od batata


U batat dodati bijeli šećer, mlijeko, maslac, jaja, vaniliju i ½ žličice soli. Gnječiti dok smjesa ne postane glatka i kremasta.


4. Peći


Smjesu rasporediti u manji plitki kalup za pečenje (otprilike 20×20 cm ili 2 l zapremnine). Po vrhu ravnomjerno rasporediti kokosovu smjesu.
Peći 30–35 minuta, dok se ne zagrije i površina ne poprimi zlatno-smeđu boju (po potrebi prekriti aluminijskom folijom ako prebrzo tamni).


Varijacije recepta


  • Manje slatka verzija: smanjiti količinu bijelog šećera na pola (batat je sam po sebi dovoljno sladak)


  • S javorovim sirupom: zamijeniti bijeli šećer javorovim sirupom za topliji, jesenski okus


  • Hrskavi preljev: dodati zobene pahuljice, brusnice ili nasjeckane pistacije


  • Vegan verzija: koristiti biljni maslac i biljno mlijeko (npr. kokosovo), a jaja zamijeniti zgnječenom bananom ili umakom od jabuke



Foto: Pexels