Bebe

Slatko bebino brbljanje je ključ komunikacije. Evo što kaže istraživanje

A. P.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Dok brbljaju, bebe zapravo provode društveni eksperimentOsim što je vaša brbljava beba super slatka, novo istraživanje pokazalo je kako je i usred društvenog eksperimenta.


Istraživanje objavljeno u Developmental Science časopisu ranije ovog mjeseca pokazalo je da dojenčad od tri do pet mjeseci razumije zvukove koje ispuštaju i tako utječe na druge čak i prije nego što govore, piše Parents.


Način na koji odrasli reagiraju na te slatke glasove pomaže bebi u učenju kako reagirati dok komunicira s drugima. Ranije su stručnjaci mislili da bebe brbljanjem samo rade ustima i koriste svoj glas.
“Bebino brbljanje funkcionira kao alat za ispitivanje društvenog svijeta i određivanje na koga treba obratiti pozornost”, rekao je autor Michael Goldstein, profesor psihologije na Sveučilištu Cornell u priopćenju za javnost.


“Bebe nemaju neograničenu energiju ili pažnju. Odlična strategija je izbaciti razna ponašanja i vidjeti reakciju.”


Foto: Pexels

Foto: Pexels


U studiju su bile uključene bebe stare dva i pet mjeseci, njihovi skrbnici i nepoznata odrasla osoba. Nepoznata odrasla osoba igrala se s dojenčadi minutu, a zatim bi pogledala bebu neutralnim ili mirnim licem. Također su promatrali reakciju skrbnika na bebe tijekom igre.


Petomjesečne bebe pojačale su svoju vokalizaciju tijekom igre s mirnim licem, dok dvomjesečne nisu. Istraživači vjeruju kako je to dokazalo da su bebe naučile očekivati ​​odgovore u interakciji sa skrbnicima.


Kada se to u eksperimentu nije dogodilo, počeli su više brbljati. Ovo ponašanje je slično ponašanju odrasle osobe.


“Kad se dizalo ne pojavi kad mislite da bi trebalo, vjerojatno ćete opet pritisnuti gumb ili druge gumbe”, rekao je Goldstein. “Frustrirani ste jer se vaše predviđanje nije ispunilo, pa se vaše istraživačko ponašanje povećava – radite više stvari.”


Drugim riječima, uvijek odgovorite na ono naizgled besmisleno brbljanje koje vaše novo dijete izgovara – zapravo mu pomažete u socijalizaciji.