Desert

Recept koji jamči čisto oduševljenje: Slatki tart s jagodama i bosiljkom

Life

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Osvježavajuće i neodoljivo

Napravite slatki desert za piknik ili večeru od svježih jagoda. Ovaj spoj slatkog tijesta, jagoda i bosiljka je savršena poslastica za one koji vole svježe deserte. Jednostavno se priprema, a rezultat je uvijek čisto oduševljenje.


Sastojci


Za tijesto


  • 125 g maslaca
  • 200 g običnog brašna, plus dodatno za posipanje
  • 60 g šećera
  • 1 žumanjak

Za nadjev


  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 70 g šećera
  • ½ mahune vanilije, ostrugane sjemenke
  • 4 jaja
  • 20 g glatkog brašna
  • 20 g kukuruznog brašna
  • 50 ml duple kreme
  • 400 g jagoda
  • 5 žlica džema od jagoda
  • mala šaka (malih) listova bosiljka

Priprema


KORAK 1


Tijesto izradite tako što ćete maslac i brašno staviti u posudu i miksati do mrvičaste smjese. Dodati šećer i žumanjak, pa umutiti u tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu novčića, a zatim ga prevucite preko pravokutnog kalupa za torte veličine 12 x 35 cm, utisnite na stranice i ostavite na hladnom 30 minuta.


KORAK 2


Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite kalup za pecivo pergamentom i grahom za pečenje. Pecite 25 min dok tijesto ne dobije svijetlu boju biskvita. Uklonite pergament; po potrebi pecite još malo, samo da podloga postane hrskava.


KORAK 3


Dok se tijesto peče, zakuhajte mlijeko, šećer i vaniliju. Umutite jaja i brašno, pa prelijte mlijekom, miješajući dok sipate. Vratite smjesu u tavu i kuhajte dok ne postane gusta i sjajna krema. Procijedite kroz sitno cjedilo i ostavite da se ohladi. U međuvremenu umutite vrhnje dok ne zadrži oblik.


KORAK 4


Kada se tortica ohladi, premažite kremu po podlozi. Narežite jagode i rasporedite ih po vrhu. Zakuhajte džem s nekoliko žlica vode, dinstajte do glatke glazure, a zatim premažite jagode. Pospite listove bosiljka i poslužite.