FOTO/iStock
Osvježavajuće i neodoljivo
povezane vijesti
Napravite slatki desert za piknik ili večeru od svježih jagoda. Ovaj spoj slatkog tijesta, jagoda i bosiljka je savršena poslastica za one koji vole svježe deserte. Jednostavno se priprema, a rezultat je uvijek čisto oduševljenje.
Sastojci
Za tijesto
- 125 g maslaca
- 200 g običnog brašna, plus dodatno za posipanje
- 60 g šećera
- 1 žumanjak
Za nadjev
- 400 ml punomasnog mlijeka
- 70 g šećera
- ½ mahune vanilije, ostrugane sjemenke
- 4 jaja
- 20 g glatkog brašna
- 20 g kukuruznog brašna
- 50 ml duple kreme
- 400 g jagoda
- 5 žlica džema od jagoda
- mala šaka (malih) listova bosiljka
Priprema
KORAK 1
Tijesto izradite tako što ćete maslac i brašno staviti u posudu i miksati do mrvičaste smjese. Dodati šećer i žumanjak, pa umutiti u tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu novčića, a zatim ga prevucite preko pravokutnog kalupa za torte veličine 12 x 35 cm, utisnite na stranice i ostavite na hladnom 30 minuta.
KORAK 2
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite kalup za pecivo pergamentom i grahom za pečenje. Pecite 25 min dok tijesto ne dobije svijetlu boju biskvita. Uklonite pergament; po potrebi pecite još malo, samo da podloga postane hrskava.
KORAK 3
Dok se tijesto peče, zakuhajte mlijeko, šećer i vaniliju. Umutite jaja i brašno, pa prelijte mlijekom, miješajući dok sipate. Vratite smjesu u tavu i kuhajte dok ne postane gusta i sjajna krema. Procijedite kroz sitno cjedilo i ostavite da se ohladi. U međuvremenu umutite vrhnje dok ne zadrži oblik.
KORAK 4
Kada se tortica ohladi, premažite kremu po podlozi. Narežite jagode i rasporedite ih po vrhu. Zakuhajte džem s nekoliko žlica vode, dinstajte do glatke glazure, a zatim premažite jagode. Pospite listove bosiljka i poslužite.