Neodoljivi recept

Slasni zalogaji: Sočna čokoladna torta s maslinovim uljem

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Teško je odoljeti slatkim zalogajima bogate čokolade.



Malo je stvari koje su tako neodoljive kao izdašna kriška čokoladne torte. Zato smo pronašli recept za veselo uživanje koje može donijeti samo čokoladna torta.


No, ovo je verzija s ograničenim količinama šećera da imate mnogo manje krivnje kada poželite jedan sočan komad čokoladne torte za sebe. Kombinacija mljevenih badema i obilne količine maslinovog ulja znači da postoji dobro usklađena ravnoteža između suptilnog zalogaja i onih svilenkastih.


Za dodatno uživanje, poslužite ovu čokoladnu poslasticu sa slatkim vrhnjem ili eksperimentirajte sa žlicom grčkog jogurta.




Sastojci:


  • 150 ml maslinovog ulja ekstra djevičanskog ili običnog maslinovog ulja
  • 50 g kakaa u prahu
  • 2 čašice espressa
  • 10 ml paste od mahuna vanilije
  • 160 g mljevenih badema
  • 3/4 žlice praška za pecivo
  • 160 g mekog svijetlo smeđeg šećera
  • 3 velika jaja
  • Veliki prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Jogurt/slatko vrhnje za posluživanje

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 165°C i kalup obložite pergamentom i malo ga namastite. Prosijte kakao prah u malu zdjelu i pomiješajte s espressom da dobijete gustu, glatku pastu. Umutiti vaniliju i ostaviti sa strane. Ako postane gusta, dodajte malo kipuće vode da se olabavi. U drugoj posudi pomiješajte bademe, prašak za pecivo i sol.


Uzmite treću (i posljednju!) zdjelu da umutite med, jaja i maslinovo ulje. Upotrijebite mikser da uvučete što više zraka, miksajući oko tri minute. Smanjite brzinu i dodajte kakao pastu.


Nakon što je potpuno umiješano, dodajte smjesu od badema, stružući sa strane kako biste bili sigurni da ništa niste propustili prije nego ulijte tijesto za torte u obložen kalup.


Pecite 50 minuta. Trebao bi ispasti čist, ali bi torta i dalje trebala biti prilično elastična. Pustite da se ohladi – ne brinite ako na dodir pukne – a zatim ga pustite iz kalupa, spremnog za rezanje. Poslužite svaku krišku s izdašnom kuglicom hladnog jogurta i pospite šećerom u prahu.