Jednostavan recept

Slasni keksi od banane gotovi za samo pola sata

Sanda Milinković

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Tamna čokolada i orašasti plodovi daju im dodatnu hrskavost

Kao i svi keksi od banane, i ovi su prilično mekani i slatki, ali tamna čokolada i nasjeckani orašasti plodovi daju im dodatan okus i hrskavost, bez da su previše slatki.


Sastojci


  • 150 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 175 g šećera u prahu
  • 1 jaje srednje veličine
  • 175 g glatkog brašna
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • 75 g pekan oraha (ili oraha), grubo nasjeckanih
  • 75 g komadića tamne čokolade
  • 2 zrele banane (zgnječene)

Priprema


Miksajte maslac sa šećerom u mikseru dok ne postane blijed i ne posvijetli, što će trajati oko 3 minute.


Dodajte jaje i tucite smjesu dok se potpuno ne sjedini.


Prosijte brašno, sodu bikarbonu, cimet i sol u zdjelu i miješajte dok se sve ne sjedini.


Dodajte pekan orahe (ili orahe), komadiće čokolade i zgnječenu bananu i ponovno miješajte dok se svi sastojci u potpunosti ne sjedine.


Pokrijte zdjelu i ohladite na sat vremena.


Zagrijte pećnicu na 180 C obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje.


Od tijesta oblikujte kuglice i stavljajte ih na pripremljene limove za pečenje ostavljajući dovoljno prostora između njih da se mogu raširiti tijekom pečenja.


Svaki kolačić malo spljoštite rukama i pecite u serijama na srednjoj polici prethodno zagrijane pećnice 11-12 minuta dok na vrhu ne postanu hrskavi i zlatno smeđi.


Kolačići će još biti malo mekani, ali će dodatno postati hrskavi kada se ohlade.


Izvadite iz pećnice i ostavite na papiru za pečenje.


Kolačići će zbog banane biti malo mekani i treba ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, savjetuje BBC Food.