Kako popraviti raspoloženje?

Sezonski afektivni poremećaj – kako se izboriti s tugom i učiniti da se osjećate sretnije

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Izborite se s lošim raspoloženjem uz pomoć trikova koji će učiniti da se osjećate bolje i energičnije.Ako svake godine uočite ogromnu promjenu u svom raspoloženju kada nastupi jesen, vjerojatno imate sezonski afektivni poremećaj (SAD). Iako u nekim slučajevima može postati prilično ozbiljno stanje, za druge je samo pitanje prilagođavanja drugačijem načinu života. Vaša prehrana, izloženost suncu i razina aktivnosti samo su neke od stvari koje biste trebali promijeniti kako biste se osjećali bolje.


Izborite se s lošim raspoloženjem uz pomoć trikova koji će učiniti da se osjećate bolje i energičnije.


Idite u šetnju rano ujutro


Jutarnje buđenje možda vam neće biti nimalo lako ili ugodno, ali pokušajte prošetati. Ne samo da će vam se povećati razina energije, već će se i cijelo vaše tijelo i um osjećati osvježeno i puno energije. Jutarnja šetnja će vas osnažiti za ostatak dana. Ali to ne znači da ne možete prošetati bilo kada tijekom dana ako se osjećate tužno. Osim toga, znanstveno je dokazano da hodanje svakog jutra poboljšava rad vašeg mozga. To se događa jer na svježem zraku i uz povećanu tječesnu aktivnost vaš mozak dobiva više krvi. Pozitivan ishod jutarnjih šetnji je ogroman, a povezuje se s boljim pamćenjem i koncentracijom te sposobnošću učinkovitog rješavanja problema, piše Bright Side.


Volontirajte ili učinite nešto lijepo za nekog drugog
To je nešto što će vam ne samo pomoći da prebolite svoju sezonsku tugu, već će dugoročno držati stres pod kontrolom. Kako je pokazalo istraživanje, što više novca ljudi zadrže za sebe, osjećaju više srama, a razina kortizola im raste. Dakle, velikodušnost nije samo u tome da budete ljubazni, već i da ostanete zdravi. Također, svaki put kada učinimo dobro djelo, endorfin se oslobađa u našem mozgu. Tada smo zadovoljniji sobom i osjećamo veliku zahvalnost za stvari koje imamo. Kada ih podijelite s drugima, osjaćat ćete se poletnije, vedrije, ispunjenije i jednostavno – bolje.


Krećite se što više možete na bilo koji način koji želite


Kretanje i tjelovježbe u vašem životu trebale bi vam biti prioritet ako se borite sa sezonskom tugom. Bilo da se radi o dizanju utega, trčanju ili bilo kojoj drugoj aktivnosti, buđenje vašeg tijela pomoći će i vašem mozgu da ostane aktivan. Možete raditi bilo koju od tih aktivnosti sa svojim prijateljima, partnerom ili čak svojom djecom. Vidjet ćete da će vam se razina stresa i ljutnje smanjiti i da se nećete osjećati loše kao prije.


Planirajte izlete


Ako znate da jesen i zima nisu dobra razdoblja za vas, možete planirati uzeti dio slobodnog vremena ili čak godišnji odmor kako biste za to vrijeme mogli otići na izlet.  Ukoliko želite, možete povesti sa sobom dobrog prijatelja ili nekoga tko se također osjeća tužno kao i vi u tim razdobljima da zajedno radite na osnaživanju. Birajte jednostavne stvari koje će potaknuti vaše tijelo u pokretu.


Učinci koje će takvo putovanje imati na vašu dušu trajat će mnogo tjedana, a vi ćete se osjećati sretnije i bit ćete puni energije. Vaš dom će izgledati lijepo bez obzira na vrijeme vani i bez obzira na probleme. Zapamtite da se ne radi o tome gdje živimo, već o tome kako se odnosimo prema svakoj situaciji u kojoj se nalazimo.


Isprobajte terapiju smijehom


Možda ste veliki obožavatelj detektivskih i SF serija ili filmova na Netflixu, ali one bi mogle negativno utjecati na vas. Ne zato što su loše, već jednostavno zato što vam nećete izmamiti osmijeh. Smijanje što je više moguće dok ste kod kuće može smiriti svu napetost koju osjećate i dugoročno poboljšati vaše raspoloženje. I ne samo to, smijeh također povećava vaše samopoštovanje.


Sada, ako imate problema da stvari oko sebe smatrate smiješnima, možda ćete morati poraditi na svom smislu za humor. Pokušajte pronaći filmove, TV serije, skečeve i druge stvari koje vas nasmijavaju. Možete otići na stand up komediju gdje će se svi oko vas smijati. Također se možete pokušati smijati vlastitom životu i ne shvaćati stvari krajnje ozbiljno. Uživaje u malim stvarima i uvijek nađite vremena za opuštanje i tjelesnu aktivnost.