Entuzijastična farmaceutkinja

Seka Zebić ima 70 godina, ali nitko joj ne vjeruje: Na vrijeme je otkrila sve tajne dobrog izgleda

Edita Burburan

Foto: Davor KOVAČEVIĆ

Foto: Davor KOVAČEVIĆ

Autorica knjige »Kako zaustaviti starenje« i seruma za njegu kože s vitaminom D3, zna tajnu zdravog, njegovanog i lijepog izgledaOna je 70-godišnjakinja, ali nitko joj ne vjeruje. Na licu nema bora, ni opuštenog podbratka, kao ni sivila. Entuzijastična, optimistična i vedra farmaceutkinja Seka Zebić, još je prije 30-tak godina shvatila kako je njena ljepota i zdravlje u njenim rukama.


Već kao 28-godišnjakinja započela je s gimnastikom lica. Uz samo 15-minutnu dnevnu rutinu vježbanja lica, zdravim namirnicama i pravilnom prehranom, svjedoči koliko ispravan životni stil može pridonijeti dugom i kvalitetnom životu. Eliksir mladosti, tvrdi ova priznata farmaceutkinja, u našim je rukama. Autorica knjige »Kako zaustaviti starenje« nedavno je napravila i vlastiti serum za njegu kože s vitaminom D 3, koji je nastao kao rezultat njezinog 40-godišnjeg rada u beauty centru, njezinom kozmetičkom salonu.


Vi svijet baš postavljate naopako, još prije četrdesetak godina krenuli ste s teorijom zaustavljanja starenja. U vrijeme kad ni u svijetu još nisu bile poznate metode vježbanja mišića lica, a danas metodom gimnastike lica prkosite sve popularnijim i prihvaćenim estetskim zahvatima. Što vas je uopće odvelo u tom smjeru?


– To je vrlo interesantno, ali ponekad čudno, da čovjek dobije neke nove ideje, viziju, nakon izvjesnog vremena provedenog u svom radu. Tada se stvara unutarnji izazov, motorika da se sve to realizira u stvarnosti. Moj je poziv kozmetologija, mada sam završila fakultet farmacije. Vrlo dobro poznajem sve što čovjek unosi i koristi da bi zadržao mladolik izgled i želja mi je da razvijam i podržavam samo prirodne proizvode i metode. Priroda je vječna inspiracija za blage, ali učinkovite metode, koje prkose trendovima instant rezultata u svemu, pa tako i danas u ljepoti.


Ključ uspjeha


Optimizam vas prati i danas, je li on zapravo vaš stvarni pokretač, uzrok i posljedica vašeg mladenačkog izgleda?!
– Prije svega čovjek ima ili nema optimizam. Ja sam ga zadržala sve do danas, jer sam shvatila na vrijeme kako je ključ uspjeha za privatni, tako i za poslovni život, gledati s velikim optimizmom.


Znači sigurno se ne koristite taktikom Coco Chanel koja je često lagala da je starija samo da izmami koji kompliment više na račun svog dobrog izgleda? Naime, vi izgledate barem 20-tak godina mlađe!


– Godine brzo prolaze, ali uvijek sam svojim datumom rođenja inspirirala mlađe od sebe zbog mog odabira puta i izrekom da se sve može postići, ako se držimo zakona prirode. Izgledati mlađe bolje je ne zbog ljepote, već zbog zdravlja! Blistava koža znači da imamo dobar san, raznovrsnu prehranu, dovoljno se krećemo, hidratizirani smo i, naravno, zadovoljni sobom. Zaključujemo da je dobar izgled samo posljedica dobrih odluka za život.


Kad ste vi osobno započeli s vježbama za lice, što vas je ponukalo?


– Vrlo rano, ali polako, jednom do dva puta tjedno već od 28. godine, po desetak minuta. Poznavajući anatomiju shvatila sam i brzo došla do zaključka ako se trudim vježbama održavati mišiće tijela, onda se i mišići lica moraju vježbati istovremeno, kako bi jednako starilo i tijelo i lice.


Kao mlada farmaceutkinja počeli ste raditi u kozmetičkom salonu. Što ste sve naučili u kontaktu s klijenticama, odnosno učite li još uvijek? Osim želje za lijepim, njegovanim i mladalačkim izgledom, postoje li neke razlike u odnosu na nekadašnje i današnje zahtjeve vaših klijenata? Donosi li novo vrijeme i neke specifičnosti u problematici, odnosno njezi lica, s čime su se borile naše bake, a s čime se bori današnja žena?


– Kaže se: dok se radi – uči se. U mojoj početnoj fazi kozmetika je bila tek u laganom razvoju i trebalo se puno učiti i raditi. Kako su godine prolazile, kozmetika se razvijala, pa danas može zadovoljiti i najzahtjevnije klijente. Međutim, zadnjih godina dolaskom instant tretmana došlo je u našoj struci do iznenađenja. U velikom postotku izgubio se prirodni način održavanja. U toj situaciji treba se prilagoditi i opet učiti na koji način posao prilagoditi ovom valu promjene.


seka_zebic

Foto: Davor KOVAČEVIĆ


Cjelovit pristup


U knjizi »Kako zaustaviti starenje«, koja je dopunjavana u nekoliko izdanja, vrlo ste detaljno iznijeli sve aspekte i problematike kože. Glavna podjela je ipak između onog individualnog odnosa koji imamo prema sebi i genetike. Koliko se realno može utjecati na neminovan proces starenja u tim zadatostima?


– Da bi vaša koža dobro izgledala, ako je želite sačuvati zdravom i svježom, potreban je cjelovit pristup koji će koži pomoći da održi prirodnu ravnotežu, uravnotežiti poremećene prirodne funkcije, što znači da njegu treba prilagoditi godinama. Jednom kad upoznate ispravan i zdrav način života i usvojite ga, pronašli ste ključ dobrog izgleda i tajnu sveukupne vitalnosti i zdravlja, ne samo kože, već i cijelog tijela.


Gotovo svaka žena koristi kozmetiku, ali za gimnastiku lica, osim upornosti, treba imati i nekog predznanja, trenera… Kako se to može naučiti?


– Idealno je doći u moj salon na edukaciju, jedan do dva sata. Postoji i online tečaj. Za sve ostale tu je knjiga »Kako zaustaviti starenje« s DVD-om, ili elektronička verzija za čitanje i vježbanje online. Gledajući vježbe, možete paralelno vježbati prema želji i problemima, na licu i vratu.
Program Gimnastika lica sastoji se od devet grupa vježbi za različite zone, dovoljno je proći ih sve nekoliko puta, uočiti koje su najdjelotvornije, koje su zone kritične i najviše ih tretirati, a onda vježbamo one zone na koje želimo utjecati. Obično su prvi znakovi starenja uočljivi oko očiju, međutim nije rijetkost da se među prvima istaknu dva nabora oko usana ili pak dublja brazda na čelu. Iz tog razloga, nakon edukacije, najbolje je program prilagoditi vlastitim potrebama i naravno s vremenom nadograđivati. Nažalost, do faze kad nam treba vježba za podbradak svi ćemo kad – tad doći.


Vaše vježbe nisu namijenjene samo ženama, već i muškarcima. Imate li zainteresiranih muškaraca koji su spremni vježbati lice, kao što to čine s mišićima tijela u teretani?


– Danas je sve veći broj muškaraca koji dolaze na njegu lica i spremni su educirati se i primjenjivati vježbe kod kuće. Povremeno se javljaju u moj beauty centar, a sramežljiviji naručuju elektroničku knjigu i online video, pa prema tome vidim da ima interesa među muškarcima mlađih i srednjih godina.


Foto: Davor KOVAČEVIĆ


Gotova hrana


Osim vježbi, važna je i prehrana. Što najviše ugrožava današnjeg čovjeka u ovom brzom načinu života?


– Najveća ugroza je gotova hrana, u kojoj nema dovoljno vitalne energije toliko potrebne za zdravi organizam. Dosta sam preporuka napisala u knjizi »Kako zaustaviti starenje«, ali dalje svakodnevno pazim na prehranu, povremeno isprobam nešto novo i bilješke pišem na svom blogu. Hrana je izvor energije i vrlo bitna stavka u mom životu. Jedem smireno, tri obroka u danu, nikad s nogu i u žurbi.


Osim savjeta vezanih uz prehranu i vježbanje, napravili ste i serum. Po čemu je on osobit?


– Da bi koža bila lijepa i zdrava tijekom cijele godine, došla sam do rješenja i napravila preparat ImunoD3erm serum. On uz aktivne tvari koje zadovoljavaju sve potrebe kože, sadržava i vitamin D3. Vitamin D potiče prirodni anti-age lifting, važan je za apsorciju kalcija i fosfora iz hrane i održavanje njihove koncentracije u krvi i na taj način utječe na zdravlje kostiju. Djeluje na imunološki sustav koji proizvodi više T stanica koje uništavaju viruse, bakterije i druge patogene ili oštećene stanice. Sprečava imunološke reakcije koje uzrokuju autoimune bolesti.


Zaštitni serum se preporuča bez obzira na starosnu dob i vrstu kože, za svakodnevnu zaštitu i njegu, pogotovo tijekom ljeta, kada se koriste zaštitne kreme koje sprečavaju unos neophodnog D vitamina u kožu. Ovaj serum rezultat je mog četrdesetogodišnjeg rada u beauty centru, gdje sam se susretala s raznim problemima kože, a vitamin D se dokazao kao saveznik u borbi protiv dehidracije, hiperpigmentacije, akni, te kao idealan partner u borbi protiv starenja i zaštita od melanoma.


Ipak, česti su stavovi liječnika da kreme i preparati za njegu lica ne mogu dovoljno duboko prodrijeti do unutarnjih struktura kože koji su odgovorni za lijep i blistav ten?


– Takav stav, odnosno rezultati, bili su vezani za davne proizvode. Danas u laboratoriju s visokorazvijenom tehnologijom izdvajaju se iz biljaka ciljane aktivne tvari, koje djeluju odmah na problem kože. Tako na primjer za obnovu, udobnost, hidrataciju i čvrstoću kože važna nam je hijaluronska kiselina. Hijaluron je glavna strukturna i funkcionalna komponenta kože. Danas se ona nalazi u kremama s različitim molekularnim masama. Visoko molekularne mase za zadržavanje vode na površini kože, srednje i male molekularne mase za zadržavanje vode u srednjim slojevima epidermisa. I mini hijaluronske kiseline s vrlo niskom molekularnom masom i vrlo visokom sposobnosti prodiranja u dublje slojeve kože.


Kad već spominjemo sve popularnije dodatke prehrani, razne vitamine, odnosno suplemente, kakva je vaša preporuka? Jesu li oni potrebni i mogu li biti štetni?


– Dodaci prehrani organizmu nadoknađuju nedostatak vrijednih tvari koje su neophodne za vitalne funkcije, ali koje prehranom nedovoljno unosimo u organizam, ili koje organizam povećano troši zbog utjecaja raznih čimbenika. Posebno bih istaknula unos antioksidansa koji dolaze do staničnih membrana, pomažu stanicama da se regeneriraju, povećavaju sposobnost stanica da zadrže vodu, spriječavaju procese oksidacije… Otkrićem učinka antioksidansa dijelom su otkriveni i procesi starenja, a tim i način kako utjecati i usporiti procese starenja cijelog tijela, odnosno kože.


Foto: Davor KOVAČEVIĆ

Foto: Davor KOVAČEVIĆ


Bore svašta otkrivaju


Lice priča, barem tako tvrdi metoposkopija, znanost koja se bavi proučavanjem bora na licu i njihovim značenjem. Pomažu li vama, kao stručnoj osobi, u prepoznavanju problema kod određenog klijenta? Kako to izgleda u praksi, vjerujem da morate biti pomalo i psiholog?


– U svakoj struci, pa tako i u mojoj, treba barem malo poznavati psihologiju. Neke osobe ne bi doživljavali samo po vanjskom izgledu, jer je izgled puno puta varljiv. Tvrdi se da je koža ogledalo duše, a bore na našem licu možemo nazvati reljefom koji utiskuje život. Osim što pokazuju koliko nam je godina, kako se brinemo o svom zdravlju i izgledu, bore svima pokazuju naše duboko skrivene tajne. Metoda metoposkopije promatra i tumači reljef bora, dakle ako želite otkrit tajne karaktera svojih prijatelja, suradnika… obratite pozornost na to kojim smjerovima bore brazdaju pojedine dijelove lica.


Jeste li imali ikad nezadovoljnog klijenticu odnosno klijenta?


– Na samom početku rada s klijentima, proučila sam nekoliko knjiga o filozofiji uspjeha u životu. Bila sam spremna za poslovne izazove i klijente koji nose svoje karaktere. Zbog toga nisam nikada u stresu zbog osoba, oduvijek mi je bilo pravilo nezadovoljnog klijenta nagraditi nekim dodatnim tretmanom ili da tretman bude gratis. Na sreću, u ovih 40 godina mogla bih nabrojiti samo nekolicinu i zato sam zahvalna na mom razumnom odabiru poslovne filozofije.


Ako se ispoštuju sve vaše preporuke, od prehrane do vježbe, nakon koliko vremena se može očekivati vidljive rezultate?


– Rezultati vježbanja su vrlo brzo vidljivi, već nakon mjesec dana, ali mora se uzeti u obzir starosna dob osobe koja je počela vježbati i vježba li prema tim godinama koliko je tjedno navedeno. Najjednostavnije je vježbe uvesti u rutinu, tako da svaki slobodan trenutak možete vježbati uz DVD ili uz snimku na računalu ili mobitelu, kako bi ih što prije upamtili i ponavljali bez videa. Ako imate 25 ili 30 godina, vježbajte prema potrebi, dobar izgled lica održat ćete vježbama jednom do dva puta tjedno po 15-tak minuta. U četrdesetima treba vježbati dva do tri puta tjedno po 15 minuta. Tko ima više od 40 godina, trebao bi vježbati svaki drugi dan petnaestak minuta.


Znači, složili biste se s onom poznatom uzrečicom pionirke beauty kozmetike Helene Rubinstein: Ne postoje ružne žene, samo lijene!?


– Kako godine prolaze, brže ili sporije, nestaje i vanjska ljepota. Ljepota koju godinama iznutra gradimo, ostaje trajna u budućnosti. Ona nam daje osjećaj sigurnosti i samopouzdanja. Naravno, ne škodi uložiti malo truda i vremena za održavanje vitalnosti. Što ranije krenemo u prirodno održavanje mladenačke kože zdravim navikama, to ćemo naglo starenje više prolongirati i umanjiti.