Mali, ali korisni savjeti

S ovim dvominutnim trikovima vaš će dom uvijek biti čist

Mija Dropuljić

Foto: iStock

Foto: iStock

Uz male promjene do urednijeg domaDugosatno čišćenje doma je prava muka. Svi imamo puno pametnijeg posla nego pola dana provesti pospremajući nered. Kako biste što manje vremena proveli u čišćenju stana, potrebno je da dnevnoj bazi se držati pojedinih pravila. 


U pitanju nisu komplicirani trikovi koji oduzimaju puno vremena. Oni će pomoći da vaš dom bude uvijek čist i sređen stoga će veće čišćenje i pospremanje trajati kraće. 


Imajte sve nadohvat ruku


Sredstva za čišćenje nemojte držati na visokim policama ili mjestima do kojih vam je teško pristupiti. Tako nećete male mrlje odmah oprati te će se tako nered gomilati. Ako su vam sredstva odmah pri ruci veća je vjerojatnost da ćete odmah počistiti nered. 


Pospremajte za vrijeme kuhanja
Uvijek postoje one minute tijekom kuhanja kada ne radite ništa. Iskoristite ih kako biste odmah pospremali one stvari koje vam više ne trebaju. Puno brže i lakše je postepeno pospremati kuhinju nego to učiniti nakon kuhanja. 


Provjeravajte redovito hladnjak


Uvijek trebate znati što se nalazi u vašem hladnjaku i koji je rok pojedinih namirnica. Tako se neće razvijati neugodni mirisi te nećete kupovati duple namirnice koje će se onda nepotrebno gomilati i stvarati još više nereda. 


Redovito usisavajte najprljavije dijelove doma


Područje kod ulaznih vrata, balkona/terase te oko štednjaka se ubrajaju među najprljavija mjesta u domu. Unosimo prljavštinu izvana ili se ona gomila zbog propuha. Tako hodanjem širimo smeće po ostatku stana. Dovoljno je na brzinu usisati dotična mjesta kako bi stan bio uredniji. 


Ne napuštajte prostorije praznih ruku


Što to zapravo znači? Ovaj trik je veoma jednostavan. Uvijek u pojedinim prostorijama ostavljamo stvari kojima tamo nije mjesto. Kada uđete u pojedinu prostoriju svaki put provjerite jesu li sve stvari na svom mjestu. Odnesite prljavu čašu vode koja stoji uz krevet, skupite robu koja treba na pranje, vratite knjigu koju ste pročitali…