Recept

Rolice od banane i maslaca od kikirikija odličan su brzinski doručak ili desert

L. S.

Foto: iStock

Foto: iStock

Umjesto palačinki koriste se tortilje, što znači – nema prženja i ljepljive kuhinje

Ako tražite brz, zabavan i zasitan doručak ili desert koji izgleda kao da ste se potrudili više nego što zapravo jeste, ove rolice od banane i maslaca od kikirikija su pun pogodak.


Umjesto palačinki koriste se tortilje, što znači – nema prženja i ljepljive kuhinje, a rezultat je hrskava, topla poslastica.


Sastojci


  • 8 velikih pšeničnih tortilja
  • 320 g maslaca od kikirikija (glatki ili s komadićima)
  • 8 zrelih banana (srednje do manje veličine)
  • 1 jaje (umućeno)
  • 100 g maslaca (otopljenog)
  • 75 g šećera
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • 240 g tamne čokolade (nasjeckane)
  • 160 ml kipuće vode

Priprema


Pećnicu zagrijte na 190 °C (180 °C ako koristite ventilator) i obložite pleh papirom za pečenje.


Na svaku tortilju stavite veliku žlicu maslaca od kikirikija i razmažite po sredini. Ogulite bananu, položite je u sredinu (ako je preduga, odrežite višak). Preklopite krajeve tortilje preko banane, zatim zarolajte čvrsto do kraja. Rub namažite umućenim jajetom da se zalijepi.


Rolice stavite na pleh sa spojem prema dolje. Premažite ih otopljenim maslacem (ostatak sačuvajte) i pecite 8 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.


Pomiješajte šećer i cimet na velikom tanjuru. Rolice izvadite iz pećnice, premažite ih preostalim maslacem, uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta, vratite na pleh i zapecite 50–60 sekundi na visokoj temperaturi dok šećer ne postane sjajan i hrskav.


U zdjelu stavite čokoladu, prelijte kipućom vodom i miješajte dok ne postane glatka i sjajna.


Prelijte rolice i poslužite tople, piše BBC.