Štorija od mašte

Riječki brend Naoki Leather Lab radi predivne stvari od kože

Mija Dropuljić

Foto: Naoki Leather Lab

Foto: Naoki Leather Lab

Upoznajte Violu Knefati koja s mužem izrađuje posebne modne detalje

Modni dodaci, posebice nakit, imaju tu moć da transformiraju svaku modnu kombinaciju, a putem njih možete izraziti svoju osobnosti, ali i osjećaje koji vas taj dan prožimaju. Ako ste u potrazi za uistinu posebnim modnim dodacima koji su napravljeni ručno od kože, oduševit će vas riječki brend Naoki Leather Lab.


Iza ovog brenda stoji Viola Knefati koja je 17 godina radila kao medicinska sestra te je u jednom trenutku shvatila da ju je taj posao iscrpio i da hitno nešto treba mijenjati u svom životu. Ističe kako je uvijek bila kreativna, a tu svoju crtu je ispoljavala kroz slikanje i izradu nakita. I tako je pala odluka da se okuša u kreativnim vodama. Danas zajedno s mužem izrađuje predivne kožne detalje pod imenom Naoki Leather Lab.
Nakon 1000 sati rada…


Koža me oduvijek zanimala kao materijal, jer je prirodan, istodobno čvrst i lagan, stvara predivnu patinu te pruža nebrojene mogućnosti što se tiče boja i teksture. O zamamnom mirisu da i ne govorim. Sve je naravno započelo s filmićima na YouTubeu i upitnicima iznad glave dok smo gledali majstore zanata iz Italije i Japana kako od komada kože stvaraju prekrasne proizvode.


Gdje se uopće kupi koža? Koji su ovo čudnovati alati? Mogu li uopće dostići tu razinu vještine bez nekakve formalne naobrazbe?


Da skratim… Nakon 1000 sati rada svatko u nekom trenutku shvati da on zna što radi i da je od šegrta postao majstor. Vjerojatno nam je trebalo još 1000 da se dovoljno odvažimo da stvarno otvorimo obrt i ozbiljno probamo početi stvarati brend Naoki Leather Lab”, započinje njihovu priču Viola.
Svi proizvodi s potpisom Naoki Leather Laba su ručno rađeni


Naoki Leather Lab izrađuje ručno artikle od kvalitetne kože koju nabavljaju izravno od nekoliko malih obiteljskih štavionica iz Toskane.


Svoj kreativni put su započeli izradom ogrlica za pse, a danas, kako Viola kroz smijeh ističe, izrađuju skoro sve osim toga.
Hommage Japanu


Izrađujemo nakit, novčanike, remene kao i ručkice za namještaj, koje su u zadnje vrijeme postale hit. Remeni se izrađuju po mjeri. Novčanici su ručno šivani bez uporabe šivaće mašine, već pomalo zaboravljenom vještinom sedlarskog šivanja s dvije igle, a šivanje novčanika koji ima 200-injak rupa ponekad se pretvori u prilično meditativno iskustvo 🙂


Nakit se radi u malim ili rekla bih mikro serijama i bila bi prava rijetkost susresti nekog s istim komadom nakita. Bile velike ili male, naušnice su iznimno lagane i to je istinska prednost kože u odnosu na neke druge materijale.”


Ne privlače pozornost samo do u detalje kvalitetno izrađeni proizvodi nego i samo ime brenda.


“Kako je nastalo ime brenda? Jedna od prvih knjiga o obradi kože koju smo kupili bila je iz Japana i ime autora je bilo – Naoki. Sama riječ nam se svidjela, a i svojevrstan je hommage tom simpatičnom gospodinu iz Japana koji nas je uveo u prve tajne zanata”, objašnjava Viola.
Koje su sve prednosti kože?


Viola ističe kako je koža prirodan materijal koji je zapravo nusprodukt prehrambene industrije.


“Za razliku od tzv. veganske kože koja se dobiva uporabom plastike i kemijskih aditiva te tako zagađuje okoliš, prirodna koža se štavi prema najstrožim ekološkim mjerilima i boja bojama na bazi vode. Koristimo isključivo pravu kožu i to ne mogu dovoljno naglasiti. Također, trajnost i ljepota kože ne može se mjeriti s umjetnim materijalima.”


Viola se prilikom izrade svakog artikla trudi ostati svoja i zadržati prepoznatljivu estetiku brenda. Klijentice Naoki Leather Laba ne robuju modnim trendovima već prepoznaju i cijene individualnost i unikate.


“Naoki nakit je drugačiji i time se ponosimo”, ističe Viola.
Naoki Leather Lab proizvodi danas putuju diljem svijeta, a kreativni Knefati tim je izuzetno ponosan na tu činjenicu.


“Divno je kada čovjek s Maldiva koji skuplja ručno rađene novčanike nađe i mali brend iz Hrvatske. Također svaka slika zadovoljne klijentice kao i svaka poruka zadovoljstva me iznimno vesele. Stvarno nema ljepšeg osjećaja nego kad nekog razveseliš.”


Naoki Leather Lab možete pronaći na Facebook i Instagram stranici, na sajmovima u Rijeci i Zagrebu te u nekoliko galerija.