Nagrada Green Prix

Riječanka Biljkoljupka nominirana za green lidera godine. Podržimo je!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock, Martina Tuta

FOTO: iStock, Martina Tuta

Prvi zeleni festival Greencajt podijelit će nagradu za najzapaženija postignuća na području zelenih i održivih industrijaPo prvi put u Zagrebu se od 01. do 03. listopada održava Greencajt festival i to pod sloganom “Okreni novi list”. Svi posjetitelji će se upoznati s najnovijih zelenim trendovima, sudjelovati na brojnim edukacijama, ali i uživati u zabavnom i umjetničkom sadržaju.


U sklopu festivala se dodjeljuje i prvi Green Prix za green lidera godine, osobu koja educira, potiče i motivira zajednicu oko sebe na usvajanje novih zelenih navika te tako predstavlja odličan primjer drugima. Za Green Prix nominirana je i Riječanka Martina Tuta, poznatija kao Biljkoljupka, koja u sklopu svog OPG-a izrađuje razne proizvode od ljekovitog bilja, održava radionice i ture te koristi svaki slobodan trenutak za podizanje ekološke svijesti. 


Martina Tuta, poznatija kao Biljkoljupka


“Nominacija me u potpunosti izula iz mojih planinarskih cipela (smijeh). Naime, vijest o nominaciji stigla je u moj inbox potpuno neočekivano, ne znam niti tko me nominirao niti koji su bili kriteriji.
Ima nas sveukupno jedanaestero koji se natječemo za nagradu green lidera, konkurencija je stvarno impresivna i bez imalo namjere da ovo zvuči kao klišej, ali zbilja sam polaskana biti dijelom ovog zelenog društva. Iako obožavam prirodu i mogu reći da je ona dio mog genetskog koda, dugo sam razmišljala koji bi to smjer mog djelovanja mogao najviše doprinijeti njezinoj zaštiti i obnovi.


Odluka se nekako nametnula spontanim razvojem događaja koje je uzrokovala covid pandemija te sam krenula proaktivno kročiti putem održivog turizma. Tako da, nominacija zaista puno znači, lijepo je kad netko prati i prepoznaje tvoj rad”, oduševljeno nam je objasnila Martina. 


Što sve možemo očekivati na prvom Greencajt festivalu?


Sama Green Prix nagrada se ove godine dijeli u pet kategorija: green proizvod, green inovacija, green utjecaj, green kampanja i green lider


“Smatramo da moramo slaviti sve pojedince i organizacije koji svojim djelovanjem utječu na to da živimo održivije. Posebnu pažnju je izazvala nagrada green lider koja se dodjeljuje osobama koje svojim javnim djelovanjem potiču principe održivog i zelenog načina života, a za koju svi mogu glasati na službenoj stranici festivala.


Kriteriji svih kategorija, kao i odabir stručnog žirija su usuglašene s HGK, kako bi nagrada već u prvom izdanju imala legitimitet i kredibilitet. Natječaj traje do 23.09 i pozivam sve zainteresirane da se prijave”, istaknuo je Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala. 


Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala


Martina posebno ističe da se upravo ovakvim tipom nagrade čini veliki korak naprijed ka osvješćivanju ekoloških tematika. 


Bit će zanimljivo promatrati razvoj ove priče, ali svakako pohvaljujem inicijativu. Osobno, znaju mi se dogoditi trenuci kad mi bude svega dosta, jer sama (uz tehničku pomoć supruga) odrađujem svaku fazu posla, a to se često ne vidi prema vani.


Biti mali proizvođač u Hrvatskoj znači biti šljaker, administrator, dizajner, logističar, administrator, prodajni specijalist, fotograf, copywriter, pa čak i psiholog. Tako da je baš zato lijepo kad ti ovakva nominacija dođe u inbox”, uz široki osmijeh objašnjava Martina. 


Na panelskom dio festivala sudjelovat će najveći stručnjaci u Hrvatskoj, a možemo očekivati teme poput utjecaja klimatskih promjena na svakodnevni život, konzumacija hrane i mode na održiv način i mnoge druge. Posjetitelje čeka i food market nastao u suradnji s Malim placom te green tech market, a zadnji dan festivala organiziran je i humanitarni modni buvljak.


Već na prvoj godini festival je poprimio regionalni karakter, tako da svi posjetitelji u suradnji s beogradskim Green festom mogu uživati u raznim internacionalnim filmovima s ekološkim predznakom, a bit će predstavljena i izložba umjetnika iz Bosne i Hercegovine. 


Statua nagrade Green Prix


“Ono na što smo posebno mislili je kako da festival kao projekt ima što manji ugljični otisak, pa smo kreirali niz aktivnosti: u suradnji s Next bikeom svi posjetitelji će moći koristiti bicikle koji se nalaze po cijelom gradu i na festival doći besplatno, postavili smo solarno polje koje će proizvoditi dio energije koju ćemo koristiti za produkciju festivala, a u suradnji s Borankom i Raiffeisen bankom ćemo nakon festivala zasaditi onoliko sadnica stabala koliko će na festivalu biti posjetitelja.


Na Greencajtu će se i velika pažnja posvetiti vegetarijanskom meniju, odvajanju otpada, nekorištenju plastike i slično.”


U nastavku objašnjava kako je festival zamišljen tako da nudi idealan omjer edukativnog, informativnog i zabavnog sadržaja. Održat će se 15 radionica koje se, primjerice, bave temama poput pravilnog razvrstavanja otpada, izrade samostalnih eko sustava te konceptom prenamjene predmeta koji nas okružuju. 


Budite i vi dio promjene!


Razlozi za pokretanje festivala su brojni, no Vinko ističe kako sve svi mogu svesti na jedan nazivnik, a to je da “način na koji trenutno koristimo sve resurse poput energije i hrane moramo pod hitno mijenjati”. Nebriga o okolišu potaknula je Vinka da svojim primjerom pozitivno utječe na druge. Rezultat toga je pokretanje Green.hr platforme te organizacija prvog Greencajt festivala. 


Martina se potpuno slaže te naglašava kako je ekologija sve samo ne prolazni trend. Nažalost, takav dojam stječe surfajući društvenim mrežama. Održivost joj igra veliku ulogu u životu, a svaki put se rastuži i naljuti kada boravi u prirodi. 


Ljekovito bilje


Doslovce sam alergična na svo smeće kojim smo zatrpani, osobito na divlje deponije kućnog i građevinskog otpada kojeg često viđam kada odem lutati šumama i livadama u potrazi za ljekovitim biljem.


Kada mogu, odreagiram svaki put. Evo, na pamet mi pada jedan mali čin eko-pobjede kad smo nakon upornih apela komunalnom redaru na području okolice Matulja konačno dobili nadzornu kameru koja nadzire jedan poveći divlji deponij. Već je i novčano kažnjeno nekoliko istupa, pa se nadam da će akcija uroditi plodom.


Stoga, moj apel ide upravo ka tome da tu zelenu eko lampicu probudimo u našoj svijesti na dnevnoj razini. Ne mora to biti neki smjer kojeg propagiraju mediji, već ono što s lakoćom možemo uklopiti u našu užurbanu svakodnevicu.


Odvoji otpad, posadi koju biljčicu, kompostiraj, biraj lokalne namirnice, podrži male proizvođače, recikliraj odjeću…”, savjetuje Martina. 


Vinko također na svakodnevnoj razini razmišlja kako može dati svoj mali, no ipak bitni doprinos našem planetu. 


Ja sam to napravio tako da sam mapirao jedan svoj dan rutinama koje svakodnevno obavljam i razmislio na koji način mogu promijeniti loše životne navike. Od tada je slavina zatvorena dok perem zube i tuširam se, svjetlo ne gori u prostorijama u kojima ne boravim, redovito odvajam otpad.


Kada odlazim u dućan, sjetim se ponijeti svoju platnenu vrećicu kako ne bih morao kupovati plastičnu. Biram pažljivije što kupujem. Pokušavam jesti manje mesa te kupovati lokalne namirnice koje ostavljaju minimalan ugljični otisak jer se ne transportiraju s drugog kraja svijeta.


Generalno, više razmišljam o načinu na koji konzumiram resurse i jednom kad je to postalo dio dnevne rutine, zapravo se više nisam morao ni truditi.”


Biljkoljupkini planovi za budućnost


Martina je Biljkoljupku pokrenula prije nešto više od godinu dana. Zbog pandemije koronavirusa je ostala bez posla te je odlučila svoju veliku ljubav i strast pokušati pretvoriti u posao. Želja joj se uz mnogo truda, rada i neprospavanih noći ostvarila. 


U međuvremenu je pokrenula tematske radionice, poput one na Učki pod nazivom “Gdje Perun spava, a Mara bilje bere” te one u srcu Like s nazivom “Put junakinje kroz Gacku dolinu”.  Kroz ova tematska druženja Martina povezuje i lokalne eko OPG-ove.


S ture “Put junakinje Gacke doline”


“Prvenstveno bih voljela krenuti u izgradnju svoje eko Kuće ljekovitog bilja koja će biti oaza razmjene znanja, interaktivnih radionica I predavanja, a sve u domeni tematika iz Prirode.


Upravo sam za ovu ideju osvojila treće mjesto na Startup inkubatoru pod pokroviteljstvom grada Rijeke. Posljednje, ali ne i manje važno – razvijam i novu stranu svog djelovanja u smislu konzaltinga za male OPG-ove u Hrvatskoj gdje im pomažem osmisliti originalnu priču kojom bi se predstavili na mapi održivog destinacijskog turizma, u smislu tematskih tura i slično, a što svakako daje veliki vjetar u leđa njihovom poslovanju.


Eto, želja je zaista mnogo I sve su isprepletene jednom zajedničkom nevidljivom niti, a to je ljubav prema prirodi.”


“Snovi su iskra našeg postojanja!”


U samo godinu dana Martina i njena Biljkoljupka postigli su veliki uspjeh, a vi svoju podršku ovoj kreativnoj i uspješnoj Riječanki možete dati do 26. rujna na službenoj stranici Greencajt festivala. Nismo mogli, a da ne upitamo Martinu što bi sebi poručila na početku pandemije koronavirusa.


“Poručila bih si da vjerujem sebi i svojem unutarnjem osjećaju koji me još nikada nije prevario, da se usudim sanjati o nečemu što se možda čini potpuno realno neostvarivo (jer toliko često zaboravimo sanjati, a to je iskra našeg postojanja) te da uživam punim plućima u cijelom procesu razvoja ove moje priče, što si još uvijek nisam u potpunosti dopustila.


Poručila bih si također da budem blaga prema sebi i eventualnim krivim potezima koje učinim po putu, jer to ne znači kraj svijeta. Dapače. Eto, imam dosta poruka ali ono što mi je najbitnije jest da sam iskrena sama sa sobom i prema drugima. Transparentnost all the way!”