Biljkama do zdravlja

Riječanka Andrea Anić Dokmanović pokazala nam je kako izraditi biljni balzam

Ivana Kocijan

Foto: Andrea Anić Dokmanović

Foto: Andrea Anić Dokmanović

Od pribora vam ne treba ništa posebno, sve imate u kuhinjiKako napraviti balzam od omiljenog ulja ili macerata? Priprava je vrlo jednostavna, a potrebni su nam samo ulje i pčelinji vosak. Balzam se može koristiti za usnice te na ispucalim dijelovima kože, poput peta, laktova i slično, a može se mazati i na lice, ovisno kakva vam je koža.


“Ulje izaberite prema tipu kože, ja sam za ovaj balzam koristila macerat stolisnika u suncokretovom ulju jer ga najviše koristim za usnice, odmah mi smiri herpes”, kaže nam Andrea Anić Dokmanović.


Ovako se može napraviti i nevenov balzam.
Od pribora vam ne treba ništa posebno, sve imate u kuhinji: vaga, dvije čašice, nekakva posuda u kojoj ćete zagrijati vodu, posudice za gotovi balzam, žlica, pčelinji vosak i naravno ulje. Ja još koristim i alkohol s kojim dezinficiram svo posuđe u kojem ću raditi, za dodatnu sigurnost.


Biljni balzam u sedam koraka


1. Izvagati ulje2. Izvagati pčelinji vosak: 10% u odnosu na ulje ako želimo mekši balzam, 20% ako želimo tvrđi.3. Pomiješati vosak i ulje u jednu čašicu te uroniti čašicu u posudu sa zagrijanom vodom do vrenja, voda u posudi bi trebala malo prelaziti sadržaj u čaši.4. Miješati da se vosak otopi, ako se voda u kupelji hladi, opet ju zagrijati.5. Kada se vosak otopio, imamo zapravo tekući balzam.6. Brzo uliti balzam u posudice jer se odmah krene hladiti i stiskati.7. Posudice s balzamom zatvoriti poklopcem tek kada se balzam ohladi da se ne bi skupile kapljice vode unutar poklopca od topline. Andrea svakako preporučuje mazati što češće 🙂