FW24

Rezime Tjedna mode u New Yorku: od pristupačnog luksuza do pustinjskog glamura

Lucija Sučić, Sanda Milinković

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Brojni dizajneri i dizajnerice, predstavili su svoje viđenje promjene trendova u nadolazećoj modnoj sezoni

Iza nas je još jedan Tjedan mode u New Yorku na kojem su brojni renomirani dizajneri, kao i oni koji su na blistavom putu da to postanu, predstavili svoje viđenje promjene trendova u nadolazećoj modnoj sezoni.


Tommy Hilfiger


Svjetski poznati dizajner ostvario je povratak na jednu od najpoznatijih modnih pista svijeta nakon dvije godine ‘tišine’, te je na njujorškom tjednu mode predstavio svoje viđenje “pristupačne verzije luksuza”.


U jednom od intervjua izjavio je kako ima predosjećaj da se dotjerivanje polako, ali sigurno vraća te da se ulična moda pomalo zasjenjuje uglađenijim lookovima.


Na reviji je tako predstavio klasične sportske krojeve po kojima je brend već odavno poznat – chyno hlače, polo majice, pleteni džemperi i baloneri – no sa dozom svježine u vidu pojedinih predimenzioniranih komada i šilterice koja je postala svojevrsnim trofejom revije.


Drugim riječima, sve što opisuje brend, njegova identitetska okosnica definitivno je bila ovdje, no s nekim novom, pomalo preppy vizurom i naglaskom na jednostavnost i chic!


Jason Wu


Jason Wu dizajner je već dugi niz godina, a ovoga je puta predstavio jednu veoma opuštenu kolekciju. “Evolucija”, kako ju on opisuje.


Okrenuvši se svojoj verziji damske finoće kroz dekonstrukciju, iduću etapu svog rada predstavio je na podosta mračnoj pisti i dramatičnim modelima, kroz kolekciju koja odiše dozom sirove jednostavnosti uz dašak zavodljive teatralnosti.


Poetski, sanjivo, fino, misteriozno.


Najistaknutije su bile haljine koje su u maštovitoj igri materijala i krojeva pozicionirane na granici između ležernih i svečanih.

Badgley Mischka


Bilo je samo pitanje vremena kada će dizajneri početi crpiti inspiraciju iz nove serije Ryana Murphyja “Feud: Capote vs. the Swans” u kojoj glamurozni kostimi igraju središnju ulogu.


Za dizajnere Marka Badgleya i Jamesa Mischku jesenska inspiracija bili su upravo kostimi iz serije koja ih je posebno inspirirala.


Elegantne i ženstvene siluete, decentni luksuz i damska ženstvenost momenti koji su bili prisutni u svakom komadu, a koji su itekako nosivi i van same revije.

Prabal Gurung


Ove je sezone dizajner Prabal Gurung prigrlio svoje nepalsko naslijeđe tako što je u kolekciju implementirao elemente koji odražavaju guniyo cholo, žensku nacionalnu nošnju Nepala.

Christian Siriano


Američki dizajner Christian Siriano evidentno je obožavatelj znanstvenofantastičnog epa “Dina”, jer je na svojoj modnoj reviji za jesen/zimu 2024. predstavio kolekciju duboko inspiriranu tonovima pustinje.


Pustinjski glamur je bio Sirianov motiv revije, uz sveprisutnu senzualnost.


Collina Strada


“U muškom svijetu gdje se moć smatra pravom, mi u Collini Stradi vjerujemo da je ženstvenost fleksibilna”, stajalo je u poruci prije modne revije u kojoj je dizajnerica Hillary Taymour predstavila svoje modne kreacija.


U Rockefeller Centeru, dizajnerica je pružila ženstven osvrt na sportske uniforme i odjeću, dajući im elegantnu siluetu kroz čipkaste hlače, predimenzionirane jakne i oštre linije balonera.


“Uz žene koje se konstantno preskače za poziciju moću, žensko tijelo oblikovala je mašta muškarca. Vrijeme je da preoblikujemo takvu viziju u nešto što je bliže realnosti ženstvenosti – nešto znojnije, ali finije”, kazala je dizajnerica.

Khaite


Posebne kritike za svoju kolekciju dobila je dizajnerica Catherine Holstein koja stoji iza brenda Khaite, osnovanog 2016. godine. Mnogi su složni da je riječ o jednom od najvećih modnih uspjeha u Americi, a Holstein je dva puta proglašena dizajnericom godine od strane CFDA odnosno Udruženja dizajnera Amerike.


Reviju je održala na dokovima, a brojni su primijetili da je nalikovala onima kakve je režirao Tom Ford tijekom svojih godina u Gucciju i YSL-u pa su joj zamjerili manjak originalnosti.


Prepoznatljivost njezina brenda očituje se u modi “hladne cure”, a sada joj se upravo to osporava uz tvrdnje da je posudila mnoštva ideja drugih dizajnera te se tako nije uspjela boriti rame uz rame s velikim brendovima. Kolekcijom su dominirali veliki kožni kaputi, remenje uz struk te bijele spavaćice pa su modni kritičari složni da njezina kolekcija nije na modnu pistu donijela ništa novo niti originalno.