FOTO: iStock
Jednostavan zimski koktel spaja svježinu brusnice i toplinu cimeta
povezane vijesti
Početak prosinca za mnoge označava pravi ulazak u blagdansko raspoloženje. Gradovi počinju svjetlucati, iz izloga dopire miris borovine i cimeta, a u zraku se osjeti toplina božićnog ugođaja.
Savršen je trenutak da počnete isprobavati prve svečane napitke koji će se idealno uklopiti u druženja s obitelji i prijateljima. Jedan od njih je i mirisni cranberry cimet koktel, inspiriran receptom „Cranberry Cinnamon Sour“ barmena Stevena Fingara.
Ovaj koktel spaja svježu kiselkastu notu brusnice i ugodnu začinsku toplinu cimeta, stvarajući bogat, zimski okus koji izgleda jednako dobro kao što prija. Samo pripazite na bijeli stolnjak dok točite.
Sastojci za Cranberry Cinnamon Sour (2 čaše):
- 2 bjelanjka
- 120 ml gina
- 45 ml soka od limuna
- 45 ml soka od brusnice
- 30 ml sirupa od cimeta
- Kandirane brusnice za ukras
Sirup od cimeta (oko 350 ml):
- 200 g smeđeg šećera
- 240 ml vode
- 4 štapića cimeta
- Malo vanilije po želji
Priprema sirupa od cimeta
Zagrijte šećer i vodu dok se šećer potpuno ne otopi. Smanjite vatru, dodajte štapiće cimeta i kuhajte lagano oko pet minuta. Ostavite da se potpuno ohladi, otprilike sat vremena, a zatim procijedite.
Kako napraviti kandirane brusnice
Svježe brusnice pomiješajte s malo agavinog sirupa i šećera. Miješajte dok bobice ne budu potpuno obložene kristalima.

FOTO: iStock
Priprema koktela:
Stavite sve sastojke u shaker i prvo snažno protresite bez leda. Tako ćete dobiti lijepu pjenastu strukturu. Zatim dodajte led i ponovno protresite. Procijedite u coupette čašu ili bilo koju drugu prikladnu čašu i ukrasite kandiranim brusnicama.
Ako želite potpuno bezalkoholnu verziju, gin možete zamijeniti bezalkoholnim ginom, mineralnom vodom ili sirupom od borovice.