
Foto: iStock
Mogu poslužiti i kao odličan božićni poklon dragim osobama
povezane vijesti
Jednostavan recept omiljene blagdanske poslastice savršen je za uživanje uz kavu ili omiljeni topli napitak. Đumbirke ili ginger bread kekse možete izraditi i ukrasiti s djecom, a mogu poslužiti i kao odličan božićni poklon dragim osobama.
Sastojci
- 350 g glatkog brašna
- 1 čajna žlica sode bikarbone
- 2 čajna žlica đumbira
- 1 čajna žlica cimeta
- 125 g maslaca
- 175 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 4 čajne žlice meda
Za dekoraciju su vam potrebne boje, malo mašte i detalji po želji.
Priprema
Umiješajte brašno, sodu bikarbonu, đumbir i cimet pa smiksajte. Zatim dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne postigne teksturu nalik na krušne mrvice.
U posebnu zdjelu lagano umiješajte jaje i med pa miksajte dok se ne stope.
Umiješajte sve zajedno i sjedinite pa zatim izvadite tijesto, mijesite dok ne postane glatko pa umotajte u foliju i ostavite da se hladi u hladnjaku petnaestak minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite dva lima za pečenje s papirom.
Tijesto izvaljajte na visinu od pola centimetra na lagano pobrašnjenoj površini. Pomoću kalupa, oblikujte medenjake i slažite ih na lim za pečenje.
Pecite 12-15 minuta dok ne postanu svijetlo smeđe boje i ostavite desetak minuta da se ohlade. Nakon što se ohlade, poigrajte se ukrašavanjem, piše BBC Food.