
Foto: iStock
Mogu se poslužiti kao predjelo, prilog ili čak glavno jelo
povezane vijesti
Grill ražnjići od halloumija s limunom i timijanom jelo su inspirirano Mediteranom.
Slan, blago pikantan halloumi sir idealno se nadopunjuje svježim okusima limuna i timijana, a dakako – sve je finije čim je sa roštilja!
Jednostavni za pripremu i puni okusa, zavoljeti ćete ih na prvi griz, a mogu se poslužiti kao predjelo, prilog ili čak glavno jelo.
Sastojci
Za ražnjiće:
- blok halloumi sira, narezan na kockice od 2,5 cm
- 1 limun, narezan na tanke ploške ili kriške
- 1 srednji crveni luk, narezan na komadiće
- 150 g cherry rajčica
Za marinadu:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice svježe cijeđenog soka od limuna
- 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg timijana
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žličica meda
- sol i papar po ukusu
Priprema
Halloumi narežite na jednake kockice kako biste osigurali ravnomjerno pečenje. Papirnatim ručnikom uklonite višak vlage za bolje pečenje na roštilju.
Napravite potom marinadu tako što ćete u maloj zdjeli pomiješati maslinovo ulje, sok od limuna, majčinu dušicu, češnjak, med, sol i papar.
Kocke halloumija ubacite u marinadu najmanje 10 minuta kako bi upile okuse.
Nanižite kockice halloumija, kriške limuna, komadiće crvenog luka i cherry rajčice na ražnjiće, izmjenjujući sastojke radi vizualne privlačnosti.
Preostalu marinadu premažite preko sastavljenih ražnjića.
Zagrijte roštilj ili tavu za roštilj na srednje jaku vatru. Lagano nauljite rešetke kako biste spriječili lijepljenje.
Stavite ražnjiće na roštilj i pecite 2-3 minute sa svake strane ili dok halloumi ne postane zlatan i lagano zapečen. Pažljivo okrećite ražnjiće kako biste osigurali ravnomjerno pečenje.
Kad su ražnjići gotovi, prebacite ih na pladanj za posluživanje. Ukrasite svježim grančicama timijana, maslinovim uljem ili pahuljicama crvene paprike.
Profesionalni savjetNamočite drvene ražnjiće u vodi 15-20 minuta prije pečenja na roštilju kako biste spriječili izgaranje. |