Originalno, a blizu

Razmišljate o odmoru izvan uobičajenih okvira? Imamo 5 intrigantnih ideja

Šarlota Brnčić

Alberobello, Foto: iStock

Alberobello, Foto: iStock

Italija je sama po sebi lijepa destinacija za godišnji, no nudi vam i mnoštvo jedinstvenih iskustava.Razmišljate li ovog ljeta priuštiti si drugačiji odmor, nešto izvan uobičajenih okvira, jedinstveno iskustvo za ispričati i zapamtiti? Tražite li nove i originalne ideje koje nadilaze klasični tjedan na moru ili u planinama? Ako je vaš odgovor pozitivan, nudimo vam nekoliko intrigantnih i neobičnih ideja kamo otputovati.


1. Odmor u svjetioniku


Ako za vas idealan odmor mora biti uz more, ali biste željeli pronaći drugačiji način da ga živite, koji nadilazi uobičajeni dan na plaži i noć u diskoteci, ideja bi mogla biti boravak u svjetioniku. U Italiji možete isprobati ovo posebno iskustvo na otoku Giglio, gdje svjetionik Punta Fenaio nudi sobe s pogledom na toskanski arhipelag, a svojim gostima nudi masaže, izlete brodom i gurmanske večere.


Boravak s 5 zvjezdica također je boravak koji vam se nudi u Chii, na Sardiniji, u svjetioniku Spartivento. Dok ste na otoku Salina možete odsjesti u resortu koji vodi obitelj Tasca d’Almerita, a koji gostima također nudi priliku da probaju nadaleko poznatu malvaziju.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Raffaella Grisa (@raffi_viva)

2. Blagdan duha: odmor u samostanu


Ako tražite 100 %  detox odmor, razmislite o boravku u samostanu ili svetištu. Diljem Italije tako postoje razne građevine ovog tipa koje nude gostoprimstvo, od kojih su mnoge drevne, velike povijesne i umjetničke vrijednosti i uronjene u prirodu nekih od najnetaknutijih kutaka poluotoka.


Među brojnim mogućnostima izbora u cijeloj Italiji, tu je i ona koju nudi franjevačko svetište La Verna, na toskanskim Apeninima. Pansion ima brojne sobe s kupaonicom i tušem te restoran-bar.


Još jedan prekrasan samostanski kompleks koji nudi ovu vrstu gostoljubivosti je onaj San Benedetto di Subiaco, koji je osnovao svetac, a koji uključuje Svetište Sacro Speco smješteno na stijeni s pogledom na dolinu Aniene i samostan Santa Scolastica gdje se nalazi pansion.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Clara Contessa (@claracontessa)3. Na odmoru u UNESCO-voj baštini


Još jedan alternativni odmor koji si možete priuštiti barem jednom u životu, a koji je moguć samo u Italiji, je spavanje u poznatim Sassi okruzima u Materi, koje je UNESCO proglasio mjestom svjetske baštine. Matera je prekrasan grad i njegovi Sassi okruzi simbol su nevjerojatne priče o radu i iskupljenju.


Nekada su Sassi bili siromašno sklonište seljačkih obitelji, a danas su turistička atrakcija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta i prilika da se doživi uistinu poseban odmor te nezaboravno putovanje u prošlost.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Premo (@il_premo)4. Spavanje u trulliju


Ukoliko vam je želja potpuno uroniti u duh mjesta morate posjetiti Alberobello, gradić na jugu Italije, poznat po neobičnoj arhitekturi. Izgledom kao da je izašao iz knjige o vilama zbog krajolika kojeg karakteriziraju trulli, male zgrade sa stožastim krovovima koji simboliziraju mjesto, a koje svakome omogućuju da proživi istinski sugestivno iskustvo.


Možete boraviti u jednokrevetnim, dvokrevetnim, obiteljskim truljima, malim sobama opremljenim svim pogodnostima koje inače možete pronaći u hotelu kako biste doživjeli posebno, uistinu nezaboravno iskustvo.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli IG ITALIA ® 🇮🇹 (@ig_italia)5. Odmor za sladokusce


Što vam padne na pamet ako pomislite na Perugiu ? Svakako među prve tri stvari je čokolada, a ovaj odmor koji ističemo praznik je prije svega za sve sladokusce.


U srcu glavnog grada Umbrije zapravo se nalazi hotel u potpunosti posvećen hrani koju najviše vole odrasli i djeca. Hotel Choco je raj na zemlji za sladokusce sa 94 sobe na tri etaže: mliječna, gianduia i tamna čokolada.


Možete odabrati sobu sa choco standardnim uređenjem, uključujući Choco Desk, u kojem se nalaze šalice za kušanje, ili prekrivač s natpisom čokolada na svim jezicima svijeta ili Choco lampa inspirirana bojama tople čokolade.


Zatim su tu Choco Executive sobe, koje karakterizira dodatni namještaj kao što je Choco ormar, ogledalo s preljevom čokolade. I najukusniji od svih, Choco Sweet Suite, apartman sa beskonačnom količinom čokolade, doslovno razbacane u svakom kutu sobe. Među dodatnim aktivnostima u ponudi je masaža čokoladnim uljem.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Chocohotel (@chocohotel)