Bajkovitost na tanjuru

Proslavimo male pobjede uz raskošni kolač s kupinama i lavandom

Life

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Donosimo recept za slasticu koja je puna divnih okusa, a pritom izgleda božanstveno.

Iako je blagdansko vrijeme završilo, to ne znači da si ne bismo i dalje mogli priuštiti malo glamura i blagdanskog blještavila. Ako ni na kojem drugom nivou, onda zasigurno to možemo učiniti u kuhinji i poigrati se svojim jelovnikom. Neka nam zalogaji uvijek budu raskošni jer najslađe je nagraditi se svečanim zalogajima koji popravljaju raspoloženje.


U to ime, za svakodnevne male pobjede, donosimo recept za slasticu koja je puna divnih okusa, a pritom izgleda božanstveno.


Sastojci


  • 1 šalica ulja kanole
  • 1/2 šalice običnog grčkog jogurta
  • 3 velika jaja
  • 2 šalice granuliranog šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 1/2 šalice mlaćenice
  • 3 3/4 šalice višenamjenskog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica košer soli
  • Džem od kupine
  • 6 šalica svježih ili smrznutih kupina
  • 1/2 šalice meda
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1-2 žličice sušene lavande
  • Maslac od bijele čokolade
  • 3 štapića slanog maslaca, sobne temperature
  • 1 1/2 šalice šećera u prahu
  • 227 g bijele čokolade, otopljene i ohlađene

Upute


  1. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Podmažite 2 okrugla kalupa za torte. Obložite pek papirom, zatim maslacem premažite/prskajte sprejom za kuhanje.
  2. U zdjeli samostojećeg miksera (ili upotrijebite ručni mikser) umutite ulje kanole, jogurt, jaja, šećer, vaniliju i mlaćenicu. Dodajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol i miješajte dok se samo ne sjedini.
  3. Tijesto izlijte u kalupe za torte i pecite 30-35 minuta, dok se vrhovi samo ne stegnu i više ne ljuljaju u sredini. Izvadite i ostavite da se ohlade pet minuta, a zatim prođite nožem po rubovima kalupa i okrenite kolače na rešetku za hlađenje. Pokrijte i pustite da se kolači potpuno ohlade prije sastavljanja.
  4. Za izradu pekmeza. Dodajte kupine, med, limunov sok i lavandu u lonac srednje veličine postavljen na jaku vatru. Zakuhajte smjesu, nakon što prokuha gnječicom za krumpir ili vilicom razbijte i zgnječite bobice. Nastavite kuhati 5-8 minuta ili dok se džem ne reducira i zgusne za 1/3. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Treba se zgusnuti kako se hladi.
  5. Za izradu kreme od maslaca. Dodajte maslac i šećer u prahu u zdjelu samostojećeg miksera. Tucite maslac i šećer u prahu dok maslac ne postane lagan i pjenast. Dodajte otopljenu bijelu čokoladu i miješajte dok se ne sjedini.
  6. Za sastavljanje. Velikim nazubljenim nožem pažljivo prepolovite svaku tortu vodoravno. Stavite jedan sloj torte na tanjur za posluživanje. Kolač premažite 1/4 puter kreme i premažite s oko 1/4 šalice džema. Ponovite s preostala 3 sloja kolača. Pazite da ne prepunite slojeve ili će se kolač teško rezati. Lagano zamrznite tortu izvana. Ohladite 30 minuta. Poslužite ili čuvajte u hladnjaku do 3 dana.