Pasje vrućine

Rashladite se napitcima: Probajte “vječne klasike” od mente i limuna

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ako se želite okušati u pripremi sirupa od mente kod kuće imamo recept!



Kada se čini da “stisak” vrućine nikako ne popušta, a temperature konstantno ostaju visoke, dobro je održavati tijelo pravilno hidratiziranim.


No, ukoliko niste baš ljubitelj obične vode i tražite ukusniji napitak, a da ne opterećujete želudac konzervansima i štetnim bojama, evo idealnog rješenja za vas. Pričamo o svježoj domaćoj graniti koja utažuje žeđ, a lagana je, originalna i nadasve osvježavajuća!


Klasika ljetnih klasika je granita od mente, a kako biste ju pripremili kod kuće trebat će vam:


  • 4 žlice šećera (najbolje smeđeg)
  • 200 ml vode
  • 100 ml sirupa od mente (najbolje domaćeg)


Priprema: Najprije zakuhajte vodu, dodajte šećer i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi pa pustite da se smjesa ohladi. Jednom kad je ohlađena dodajte sirup od mente u smjesu i dobro promiješajte. Sada je smjesa spremna za stavljanje u zamrzivač, u posebne kalupe za led. Nakon što se smrznu, izvadite, promiješajte i vaša je granita gotova.


Ako se želite okušati u pripremi sirupa od mente kod kuće, možete slijediti ovaj postupak:


  • 250 ml vode
  • 250 grama granuliranog šećera
  • 25 grama svježih listova mente
  • korica 1 limuna

Priprema: Listove mente operite i izmiješajte s polovicom šećera, drugu polovicu otopite u kipućoj vodi da dobijete sirup i kada se ohladi dodajte preostali šećer i koricu od limuna. Ostavite u hladnjaku tri sata u zatvorenoj boci. Procijedite gazom iz boce u sterilne posude. Nakon otvaranja može se čuvati u hladnjaku.


Još jedan klasik je zasigurno i granita od limuna, a koja se, također, vrlo jednostavno priprema.


Sastojci:


  • Voda (oko 500 ml)
  • Filtrirani sok od limuna (oko 500 ml)
  • Šećer (250 grama)

Počnite s pripremom sirupa, s vodom i šećerom. Zakuhajte vodu u loncu i nakon što prokuha dodajte šećer, miješajući da se otopi. Kada se otopi, isključite vatru i pustite da se ohladi. U ohlađeni sirup dodajte limunov sok, dobro promiješajte da se okus sjedini. Stavite u posudu i u zamrzivač na oko pola sata, nakon čega snažno miješajte da se kristali leda razbiju i postupak ponavljajte svakih 30 minuta, dok granita ne poprimi željenu konzistenciju.


Poslužite u visokim čašama ili u staklenkama, ukrasite kriškama limuna ili po želji.