Trudnoća

Rani znakovi trudnoće prije pozitivnog testa na trudnoću

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Dani u iščekivanju pozitivnog rezultata, kada je trudnoća u pitanju, mogu biti i super uzbudljivi, ali i izvor nervoze.Iako nema jamstva, tijekom određenog vremena možete obratiti pažnju na određene promjene. Neke žene imaju uobičajene simptome u ranoj trudnoći poput osjetljivih grudi, mučnine, umora, osjetljivosti na miris ili nadutost u roku od nekoliko dana nakon začeća ili otprilike tjedan i pol i prije nego što menstruacija dođe, piše Motherly.


Pronašli smo 6 ranih znakova trudnoće prije propuštenog razdoblja ili testa na trudnoću.


Žudnje


Hormonske promjene mogu uzrokovati žudnju za hranom ili odbojnost na početku trudnoće. Ove promjene u vašim željama prema hrani mogu trajati tijekom cijele trudnoće.


Promjene grudi
Ako otkrijete da su vaše djevojke obimnije, mijenjaju boju ili su vrlo osjetljive na dodir (nu!), Ovo bi mogla biti crvena zastavica koju očekujete. A možda i znak da se prepustite novom grudnjaku.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Češće pauze za mokrenje


Možda beba još uvijek ne udara mokraćni mjehur, ali to ne znači da beskrajne pauze za mokrenje neće započeti već nekoliko tjedana nakon začeća.


Bubrezi rade prekovremeno kako bi tijelo oslobodili toksina, ali i vaši hormoni igraju ulogu. Nastavite piti puno vode i s ljubavlju razmišljajte o svojim pauzama kao predahu tijekom dana.


Ako vaš porast broja izleta u kupaonici prati peckanje kad se mokri, nazovite svog liječnika ili primalju jer biste mogli imati infekciju mokraćnog sustava.


Umor


Ako radite, idete na fakultet ili brinete o obitelji i djeci, vjerojatno ste već prilično umorni. Ali ne govorimo o uobičajenoj žudnji za drijemanjem. Govorimo o neodoljivoj potrebi za spavanjem na poslu, u školi ili za stolom. Progesteron proizveden tijekom trudnoće može vas dodatno uspavati.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Mučnina


Iako se jutarnja mučnina obično pojavi oko šestog tjedna trudnoće, kod nekih žena se može pojaviti već u trećem tjednu. Budući da je umor povezan s većom mučninom, iskoristite svaku priliku da spavate ili barem lezite na kauču i odmarajte uz omiljene serije.


Ako uzimate prenatalni vitamin prije trudnoće, moguće je da vas to pomalo muči. Pokušajte ga uzimati noću, s hranom na bazi kalcija. Vitamini s dodatkom B6 mogu također smanjiti mučninu.


Za ozbiljnije jutarnje mučnine obratite se svom liječniku. Postoje lijekovi koje liječnik može propisati kako bi vam pomogao ukrotiti uzrujani želudac.


Povišena temperatura


Ako mjerite jutarnju temperaturu kako biste pratili ciklus, možda ste primijetili da temperatura često pada dan prije dolaska mjesečnice. Ako primijetite da vam temperatura bazalnog tijela ostaje visoka čak i kad očekujete mjesečnicu – možda ste trudni!