
FOTO: iStock
Uljepšajte tmurne dane
povezane vijesti
Kada lišće poprimi nijanse zlatne, crvene i narančaste, a dani postanu kraći, u našim domovima zavlada ona posebna, gotovo čarobna jesenska atmosfera. To je vrijeme kada se želimo zavući pod dekicu, uživati uz šalicu čaja ili kave i prepustiti se toplini doma. A što bolje upotpunjuje taj osjećaj nego miris svježe pečenih kolača koji dolazi iz kuhinje?
Jesen je sezona jabuka, orašastih plodova i začina koji bude sjećanja na djetinjstvo i bakin dom. Upravo zato u ovo doba godine najviše volimo tradicionalne slastice koje spajaju jednostavnost, toplinu i dašak nostalgije. Jedan takav klasik su i pužići s jabukama i karamelom, mekan, mirisan desert koji donosi pravu čaroliju jeseni na stol.
Sastojci (za 12 do 14 pužića):
- 500 g glatkog brašna
- 1 svježi kvasac (42 g)
- 250 ml mlijeka
- 75 g šećera
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 3–4 jabuke
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- 100 g omekšalog maslaca (za nadjev)
- 150 g karamel umaka (možete koristiti kupovni ili domaći)
Priprema:
Lagano zagrijte mlijeko i u njemu otopite kvasac. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, maslac i sol, dodajte smjesu s mlijekom i kvascem te umijesite glatko tijesto. Pokrijte zdjelu i ostavite da tijesto odstoji na toplom oko jedan sat, dok se ne udvostruči. U međuvremenu ogulite jabuke, odstranite koštice i narežite ih na sitne kockice. Pomiješajte ih sa smeđim šećerom i cimetom.
Kada tijesto naraste, razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik. Premažite ga omekšalim maslacem, zatim rasporedite nadjev od jabuka. Tijesto zarolajte po dužini i narežite na komade debljine oko 2–3 cm. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između svakog pužića. Ostavite ih da se dižu još 15 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180 °C i pecite 20 do 25 minuta, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Još tople pužiće prelijte karamel umakom i pustite da se malo ohlade prije posluživanja. Miris cimeta i jabuka, topli karamel i nježno tijesto čine ove pužiće pravim simbolom jeseni. Poslužite ih uz kavu ili čaj, ili jednostavno kao slatku poslasticu nakon ručka.