VEĆA SIGURNOST KUPAČA

Pula uvodi novost na niz gradskih plaža: Spasioci će biti opremljeni i defibrilatorima za brzu intervenciju

Edi Prodan

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Služba spašavanja života na vodi djeluje na kupalištima Hidrobaza, Stoja, Valkane i Mornar, u vremenu  od 10 do 18 sati  a opremljeni su suvremenom individualnom i timskom opremom u skladu sa standardima Hrvatskog Crvenog križa.Zbog čega je Pula, iako je izvan gradske ingerencije oko 30 posto njezinog ukupnog teritorija, jedna od najuspješnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, s čak 2,4 milijina noćenja ostvarenih 2019. godine? Jer joj je istinski stalo do zadovoljstva i sigurnosti turista, jer je istinski posvećena turizmu! Svjedoči tome sljedeća vijest: od ove godine kupališta, na kojima se nalaze spasioci Službe spašavanja na vodama Grada Pule, opremljena su i automatskim vanjskim defibrilatorima. Riječ je o jednostavnom prijenosnom uređaju koji spašava ljudske živote isporukom kontroliranog električnog šoka osobama sa srčanim zastojem.


Služba spašavanja života na vodi djeluje na kupalištima Hidrobaza, Stoja, Valkane i Mornar, u vremenu  od 10 do 18 sati  a opremljeni su suvremenom individualnom i timskom opremom u skladu sa standardima Hrvatskog Crvenog križa.


Uz nabavu suvremenih uređaja za oživljavanje, ove godine zamijenjeni su osmatrački tornjevi na Valkanama, Postavljen je osmatrački toranj na Hidrobazi i sanirana je podloga tornjeva na Mornaru i Stoji. Za iduću godinu očekuje se zamjena tornjeva na Mornaru i Stoji te postavljanje još jednog na Hidrobazi.
U tijeku je i izrada procjene rizika na kupalištima koju provodi ovlaštena osoba Hrvatskog Crvenog križa. Takva prosudba omogućit će izradu informativnih ploča koje će biti postavljene na kupalištima. Ovo je prvi puta da se provodi takva procjena rizika na pulskim kupalištima.
Ovime se ostvaruju nadstandardi sigurnosti na kupalištima i opravdana očekivanja građana i posjetitelja Pule. Grad Pula ovime je učinio značajan korak naprijed u odnosu na prošlu i prethodne godine