Odbrojavanje do Božića

Prvi tiskani adventski kalendar izašao je prije 144 godine i bio je prilično jestiv

Lucija Sučić

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Za prvi "moderni" tiskani adventski kalendar vjeruje se da je zaslužan Gerhard LandTradicija adventskih kalendara datira u 19. i 20. stoljeće, a prvi takav kalendar izrađen je davne 1851. godine. Vjeruje se da su ih među prvima koristili njemački Luterani, a kasnije se proširio i na ostale kršćanske denominacije.


Za prvi “moderni” tiskani adventski kalendar koji je svjetlo dana ugledao 1908. godine (nakon prototipnog pokušaja iz 1904.) vjeruje se da je zaslužan Gerhard Land. Prema izvoru, dok je Gerhard bio dijete, njegova je majka dala zašiti 24 peciva na kutiju od kojih je mogao pojesti jedno na dan, svaki dan prije Božića.


Na tragu toga, Landu se rodila ideja te je osmislio zanimljiv način kako bi djeca odbrojavala dane do Božića.
Otvarajući po jedna “vrata” ili “kućicu” svaki dan od početka prosinca pa do Božića, unutra bi otkrili odlomak teksta iz Biblije, pjesmicu ili pak maleni darak.


Adventski kalendari postali su masovno popularni 1920., nakon Prvog svjetskog rata, te je njihov sadržaj postao vrlo općenit, sa najrazličitijim vrstama darova.


Danas postoji mnoštvo običnih i neobičnih adventskih kalendara koje kompanije masovno proizvode, za najrazličitije publike i ukuse.