Art-kino

Uživanje na Čajnom trgu: Provedite divnu obiteljsku večer s klincima uz legendarnog Baltazara

Sanda Milinković

FOTO/Press

FOTO/Press

Za male Riječane i Riječanke u sklopu Dana sv. Vida u Rijeku stiže popularni profesor BaltazarIskoristite prekrasan petak i uživajte s čitavom obitelji na projekciji legendarnog profesora Baltazara kojeg Art-kino dovodi na Čajni trg.


“Za male Riječane i Riječanke u sklopu Dana sv. Vida u Rijeku stiže popularni profesor Baltazar i to na šarmantnu lokaciju od milja zvanu Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flaciusa) koja kao da je preslikana iz neke od mnogobrojnih epizoda ovog antologijskog crtanog serijala”, stoji na stranicama Art – kina.


Lik popularnog profesora Baltazara ugledao je svjetlo dana daleke 1967. godine u animiranom filmu “Izumitelj cipela” te je upravo uspjeh ovog filma potaknuo ideju snimanja serijala crtanih filmova u kojem će simpatični profesor biti glavni lik.
Serija je snimana od 1968. do 1978. godine te je najuspješniji projekt proizašao iz Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a u cijelom je projektu sudjelovao niz poznatih autora među kojima su se isticali Ante ZaninovićPavao ŠtalterBoris KolarMilan Blažeković i Zlatko Bourek, uz legendarnu glazbu Tomice Simovića.


Simpatičnom profesoru ime je dao Pavao Štalter, a inspiraciju za Baltazar-grad Zlatko Bourek našao je upravo u gradu Rijeci.


Raspored programa epizoda:


  1. Hanibalove Alpe
  2. O mišu i satovima
  3. Pingvin Čarli
  4. Sportski život
  5. Ulični svirači
  6. Violeta i Franc

Trajanje programa je otprilike 45 minuta, a ulaz je slobodan.


Projekcija na Čajnom trgu u danas (12. lipnja) s početkom u 21:30 sati, idealna je prilika da naši najmlađi sugrađani, ali i njihovi roditelji, bake i djedovi, zajednički uživaju u večeri posvećenoj još jednom zaštitniku grada, ali ovog puta imaginarnog Baltazar-grada.


Program se organizira u suradnji s Gradom Rijekom i Čajanom Samovar.