
Foto: iStock
Lagani, šareni obrok pun svježine i mediteranskog šarma
povezane vijesti
Tražite salatu za tople dane koja se lako priprema i prepuna je okusa?
Ova salata od kus-kusa s graškom, fetom i orasima pravi je hit!
Zahvaljujući domaćem preljevu od bosiljka, svaki zalogaj sadrži balans slanog, svježeg i aromatičnog.
Možete ju poslužiti kao glavno jelo ili uz roštilj, piletinu, ribu – ili je obogatiti slanutkom za vege verziju obroka bogatu proteinima.
Sastojci
Za salatu:
- 100 g kus-kusa
- 120 ml vode ili povrtnog/pilećeg temeljca
- 450 g smrznutog mladog graška
- 1 svežanj svježeg peršina (otprilike 30 g), sitno nasjeckanog
- 100 g feta sira, izmrvljenog
- 60 g nasjeckanih oraha ili pekana (može i bademi ili pinjoli)
Za preljev od bosiljka:
- 1 velika šalica svježih listova bosiljka (otprilike 25 g)
- 120 ml maslinovog ulja (ekstra djevičansko)
- 1 manja ljutika, prerezana na pola (ili ¼ crvenog luka)
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica meda (ili javorov sirup/agavin sirup za vegansku verziju)
- 3 žlice bijelog vinskog octa (ili limunov sok)
- prstohvat čili pahuljica (po želji)
- sol i svježe mljeveni crni papar (po ukusu)
Priprema
Započnite s pripremom kus-kusa tako što ćete zakuhati vodu ili temeljac u manjem loncu. Maknite s vatre, umiješajte kus-kus, poklopite i ostavite 10 minuta da upije tekućinu. Zatim rastresite zrnca vilicom i pustite da se ohladi.
zatim u većem loncu zakuhajte vodu. U međuvremenu, pripremite posudu s hladnom vodom i ledom. Grašak kuhajte 1–2 minute, dok ne postane jarko zelen, zatim ga brzo prebacite u ledenu vodu kako bi zadržao boju i svježinu i ocijedite.
Treći je korak priprema preljeva. Sve sastojke za preljev (bosiljak, ulje, šalotku, češnjak, med, ocat, čili, sol i papar) stavite u blender ili štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobiješ glatku, mirisnu emulziju. Kušajte i po potrebi dodajte soli.
Preostalo je složiti salatu: u velikoj zdjeli pomiješajte ohlađeni kus-kus, grašak, peršin, fetu i orahe. Uživajte u ukusnoj salati, piše Little Spice Jar.