Foto: iStock
Dvostruka nota metvice u ovim keksima čini ih neobičnom, ali ništa manje neodoljivom blagdanskom slasticom
povezane vijesti
Ovi keksi podsjećaju na čokoladnu mentol bombonijeru, ali u obliku bogatog čokoladnog prhkog tijesta.
Dvostruka nota metvice — iz ekstrakta u čokoladnoj glazuri i zdrobljenih bombona na vrhu — uravnotežena je i nenametljiva, a vizualno su jednako svečani koliko i okusom.
Za drobljenje bombona od paprene metvice, stavite ih u malu vrećicu za zamrzavanje i lagano istucite ravnom stranom kuhinjskog bata.
Sastojci (za 36 keksa)
-
270 g glatkog pšeničnog brašna
-
42 g nezaslađenog kakaa u prahu
-
½ žličice sitne soli
-
225 g maslaca, omekšanog
-
107 g svijetlog smeđeg šećera
-
½ žličice prirodnog ekstrakta vanilije
-
340 g poluslatke čokolade za kuhanje, nasjeckane
-
1 žličica ekstrakta paprene metvice
-
Zdrobljeni bomboni od mente (oko 5 komada)
-
Krupna morska sol, za posipanje

Foto: iStock
Priprema
Priprema suhih sastojaka
U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao i sol.
Izrada tijesta
U sjeckalici ili multipraktiku izmiksajte maslac, smeđi šećer i vaniliju dok smjesa ne postane glatka i ujednačena, oko 30 sekundi. Dodajte suhe sastojke i kratko pulsirajte dok se smjesa ne poveže, ali ostane blago mrvičasta.
Oblikovanje i hlađenje
Tijesto prebacite na radnu površinu i kratko umijesite dok ne postane glatko. Podijelite ga na dva dijela i svaki oblikujte u valjak promjera otprilike 4 cm. Zamotajte u prozirnu foliju, lagano poravnajte stranice i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat, a najviše do 2 dana.
Pečenje
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Obložite dva lima papirom za pečenje. Tijesto narežite na ploške debljine oko 6 mm i rasporedite ih po limovima.
Pecite 10 do 12 minuta, dok rubovi ne postanu suhi. Na pola pečenja zamijenite položaj limova. Ostavite kekse da se potpuno ohlade na limu, 30 minuta do 1 sat.
Priprema čokolade
Ohlađene kekse premjestite na rešetku postavljenu iznad lima. Čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari, miješajući svakih 15 do 30 sekundi dok ne postane glatka. Umiješajte ekstrakt paprene metvice.
Umakanje i dekoracija
Gornju stranu keksa umočite u čokoladu i vratite ih na rešetku, čokoladnom stranom prema gore. Pospite zdrobljenim bombonima od metvice i malo krupne morske soli.
Stavite u hladnjak, nepokriveno, 15 do 20 minuta, dok se čokolada ne stvrdne.