Tužna vijest u svijetu mode

Preminuo je dizajner Thierry Mugler. U modi je spajao nespojivo

Hina, S.M.

Foto: YouTube Screenshot. iStock, REUTERS

Foto: YouTube Screenshot. iStock, REUTERS

Muglerove odvažne kolekcije obilježile su 80-te strukturiranim i sofisticiranim siluetama.Slavni francuski dizajner Thierry Mugler, koji je u modi povezao balet, rock-spektakl i odjeću s uličnih rasprodaja, umro je u nedjelju navečer u 74 godini.


“S tugom obavještavamo javnost da je 23. siječnja 2022. preminuo gospodin Manfred Thierry Mugler”, stoji u objavi na njegovom Facebook računu.


Muglerove odvažne kolekcije obilježile su 80-te strukturiranim i sofisticiranim siluetama, a Mugler ih je prikazivao na revijama koje su u njegovoj režiji izrastale u ekstravagantne spektakle.
“Uvijek sam mislio da moda sama po sebi nije dovoljna i da je treba prikazivati u njezinom glazbenom i kazališnom okruženju”, rekao je jednom prilikom.


Njegov agent Jean-Baptiste Rougeot objavio je da je umro “od prirodnih uzroka”, dodavši da je ovog tjedna trebao najaviti suradnju na novim projektima.Baletni početak


Mugler je rođen u prosincu 1948. godine. Kao tinejdžer postao je član opernog ansambla Opera du Rhin, a nakon toga studirao je na Školi dekorativnih umjetnosti.


“Ples me puno toga naučio o pozi, organizaciji odjeće, važnosti ramena, držanju glave, igri i ritmu nogu”, pričao je.


Od mladosti sam je kreirao svoju odjeću, često kupujući predmete na obližnjoj buvljoj pijaci. U dobi od 20 godina preselio je u Pariz, gdje je u početku radio s još jednim baletnim ansamblom, ali više je uspjeha postizao sa svojom odjećom.


Uskoro je postao slobodni stilist, radeći za modne kuće u Parizu, Londonu i Milanu.


Godine 1973. konačno se odvažio osnovati vlastitu modnu kuću “Cafe de Pariz”, a “Thierry Mugler” stigao je godinu dana kasnije.


Njegove kreacije naglašavale su i slavile ženske obline: jastučići su potcrtavali ramena, duboki dekoltei grudi, pojasevi su stezali uski struk, a materijal oblikovao zaobljene bokove.Odjeća je izlika


Bio je šoumen, organiziravši spektakularne revije koje su najavile 21. stoljeće.


“Današnje revije nadovezuju se na ono što je Mugler izmislio. Njegov su kolekcije bile izlika za pravi modni spektakl”, prisjeća se Didier Grumback, bivši izvršni direktor Thierryja Muglera.


Šou mu je bio u krvi – na 10. godišnjicu svoje modne marke, godine 1984., organizirao je prvu javnu modnu reviju u Europi koja je sa 6.000 posjetitelja više nalikovala na rock koncert.


Ništa se, ipak, ne može usporediti s 20. godišnjicom 1995. godine, koju je održao u Cirque d’Hiver.


Pistom su prošetale Jerry Hall, Naomi Campbell, Eva Herzigova i Kate Moss u društvu zvijezda poput Tippy Hedren i Julie Newmar, a vrhunac je bio nastup Jamesa Browna.Slavni outfiti


Na početku svoje karijere stvarao je originalne stylinge za Grace Jones, Davida Bowieja i Dianu Ross te Georgea Michaela za njegov glazbeni spot “Too Funky”.


Jedna od najzapaženijih kreacija bila je haljina izrađena za ulogu Demi Moore u filmu “Indecent Proposal”, proglašena “najpopularnijom haljinom devedesetih”.


Posljednjih su se godina kao trend među slavnima pojavili Muglerovi vintage dizajni u koje se zaljubila i Lady Gaga koristeći ih za potrebe snimanja spota “Telephone”. Istim je bila oduševljena i Cardi B koja je često nosila njegove vintage komade na crvenom tepihu te u vlastitim video spotovima, a posebno ga je spomenula u svojoj pjesmi “Wild Side”.


Jedna od njegovih najvećih obožavateljica bila je Kim Kardashian koja je na Met Galu odjenula njegovu kultnu haljinu.