GASTRO ĐIR KORZOM

Posjetili smo riječki Langos bar koji na meniju ima jednu, ali vrijednu stvar – langoš!

Lucija Sučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Radi se o prvom street food lokalu takve vrste u Hrvatskoj, a nalazi se upravo u našem gradu

Prolazeći početkom Krešimirove, tik do željezničkog prijelaza, u zraku se daju osjetiti neodoljive arome češnjaka, sira, kulena… Zanimljiv, primamljiv, neodoljiv, ali i neki novi miris u našem gradu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Life Novi list (@life_novi_list)



Miris je to langoša, delicije koja je u svega mjesec dana podignula gastro ponudu Rijeke na jednu posve novu razinu. Znatiželjni za isprobavanjem lepinja o kojima se bruji, zaputili smo se u gastro đir u novootvoreni Langos bar na adresi Krešimirova 6A.


Naša novinarka Lucija u ugodnom razgovoru s vlasnikom


Osječani zaljubljeni u Rijeku i langoše


Po dolasku, s osmjehom na licu ugostili su nas vlasnici Damir i Vesna Laurić, rodom Osječani koji su se zaljubili u Rijeku (baš kao i mi u langoše, ali o tome kasnije) toliko da su od 1997. službeno na riječkoj adresi.


Ugostiteljstvom se bave, priča Damir, od malih nogu, ali nakon 23 godine rada u kafiću zaključuju da je vrijeme za zasluženu mirovinu. Međutim, odmor je bio kratkog vijeka pa nakon nekoliko godina vrzmanja ideje o langošima konačno stiže vrijeme da se želja ostvari.


Uz trud, rad i naglasak na kvalitetu, Damir, Vesna i njihova kći zajedničkim snagama otvorili su Langos bar, prvi street food lokal takve vrste u Hrvatskoj.


Damir i Vesna Laurić



 


Priprema langoša


Transformirani langoš


Zanimalo nas je što je to točno langoš, a gospodin Damir radosno nam objasni: “Langoš je staro tradicionalno jelo mađarskog porijekla. To je lepinjica od dizanog tijesta koja se prži u dubokom ulju. Prvobitno je bila zamišljena samo sa soli, no vremenom je doživjela transformaciju i sada se nudi s raznim nadjevima”.


Totalno pozdravljamo langoš transformaciju jer zahvaljujući upravo njoj, u Langos baru možete isprobati slane, ali i slatke langoše.


Od slanih, tu su bijeli (s vrhnjem , češnjakom, sirom i vlascem) i zeleni (nadjeven s Pesto Genoveseom, rikulom, mozzarellom i aceto balsamicom), oba prikladni za vegetarijance.


Za mesne gurmane tu su crveni (s vrhnjem, chillijem, kulenom, feta sirom i lukom) te turbo langoš (punjen šunkom i sirom).


Za slatkoljupce tu je i slatki langoš koji dolazi u varijantama s čokoladom, vanilijom, Nutellom ili šumskim voćem, te posipan orasima ili kokosom.


Zeleni langoš


 


Crveni langoš


 


Turbo langoš


Jedna, ali vrijedna stvar


„Koristimo isključivo provjerene namirnice od hrvatskih lokalnih dobavljača, bez kemija i nadomjestaka“, napomenuo nam je Damir, što se osjeti na prvi griz. Valja napomenuti da unatoč naglasku na kvaliteti, cijene u Langos baru veoma su pristupačne te se kreću između 2,50 i 3,50 €.


Zanimalo nas je koji se langoši najviše traže, na što nam je Damir kazao da nema razlike jer su svi jednako traženi, što nam je, nakon degustacije, posve jasno!


Provevši neko vrijeme na simpatičnoj terasi, dala se primijetiti široka paleta gostiju koji su svi od reda uživali u sočnim langošima.



 


Vesela ekipa Langos bara


To je ukratko priča o Langos baru, malom i jedinstvenom lokalu koji na meniju ima samo jednu, ali vrijednu stvar koja je osvojila nepca mnogih koji će se zasigurno vraćati po još!