
Foto: Vedran Karuza
Osim za znalce, mjesto je stvoreno i za sve koji se tek susreću s ovom kuhinjom tako da, nema straha - odvažite se na gastro putovanje duž egzotične zemlje
povezane vijesti
Tajland pripada kategoriji egzotičnih zemalja koje su mnogima na listi onih koje obavezno žele posjetiti. Zemlja koja se naziva ptičjim rajem jer ima više prsta ptica nego li Amerika i Europa zajedno poznata je i po tome što joj je nacionalni cvijet prekrasna orhideja kojih ovdje raste više od tisuću vrsta!
Popularno turističko odredište meka je i za ljubitelje sijamskih mačaka koje potječu upravo iz ove države, a o rajskim plažama i srdačnim ljudima svakodnevno se pišu putopisi.
Ljubitelji Tajlanda naglasit će da je ono što se obavezno mora isprobati – tajlandska kuhinja, prepoznatljiva po svojim jedinstvenim načinima pripreme hrane, svježim namirnicama i maštovitim dekoracijama te okusa zbog kojih se iznova budite.

Egzotični uvod u novu gastronomsku priču
Riječko – tajlandska priča
Ako slučajno još niste posjetili Tajland ili se upoznali s njihovom kuhinjom, predlažemo vam da posjetite prvi i jedini tajlandski restoran otvoren u starom srcu Rijeke.
Sabai se smjestio u prostoru nekadašnjeg elitnog riječkog bordela “La Grotta” na što će vas podsjetiti cjenik na zidu špiljskog ulaznog dijela restorana koji, prema nekim izvorima, simbolizira ulazak u podzemlje.
Prostor se otvaranjem restorana Sabai nastavio razvijati na način da i dalje gaji duh egzotike i mistike obogaćen neodoljivim mirisima tajlandske kuhinje i impresivne kulture jednog naroda, stopljenog s lokalnim stanovništvom kao svojevrsni hommage prošlosti u sadašnjosti.
U restoranu nas je dočekao Marin Pavletić čija je ljubav prema putovanjima rezultirala još jednom velikom ljubavi – onoj prema tajlandskoj kuhinji koja ga je očarala i zadivila.
Iza raskošnog menija Sabai restorana stoji glavna kuharica Sommy koja na Tajlandu ima istoimeni restoran i s kojom smo imali prilike razgovarati tijekom snimanja, ali i kasnije kada nam se pridružila za stolom i provela nas kroz autohtonu pripremu tajlandske hrane.
U slučaju da se prvi put pronađete u dodiru s tajlandskom kuhinjom i u ruke uzmete meni koji pršti od naziva jela kao što su Tom Gha Gai, Goong Hom Pha ili Pananag Nuea, vjerojatno bi se uhvatili prevoditelja ne bi li saznali o kakvim se namirnica radi.
Takvo što vam se neće dogoditi u restoranu Sabai jer je posebno prilagođen svima koji tek otkrivaju čari ove egzotične kuhinje.
Osim za znalce, mjesto je stvoreno i za sve (nas!) koji se tek susreću s ovom kuhinjom tako da, nema straha – odvažite se na gastro putovanje duž egzotične zemlje.
Nema greške s narudžbom!
Izrazito simpatično i pristupačno osoblje pristupit će vam potpuno individualno i objasniti o čemu se radi, a i sam meni je koncipiran tako da ispod svakog naziva stoje i objašnjenja jela. Vjerujte nam, nećete promašiti niti s jednim.
“Ako netko nije siguran što će jesti konobari će ići metodom ispitivanja u kojem će, primjerice, upitati volite li tjesteninu, meso ili ribu. Na taj će način najbolje shvatiti vaš osobni ukus i prilagoditi prijedlog jela onome što će vam se najviše svidjeti”, objašnjava nam Aco.

Pad Senleaung Ped Grob odnosno pržena patka s rezancima
Pitamo i na koji se način tajlandska kuhinja može približiti djeci koja nisu navikla na ovoliku raznolikost i bore se sa izlaskom iz vlastite komfor zone.
“Djeca najviše vole kada je hrana narezana na manje komadiće, vole jela s piletinom i vole da je hrana hrskava pa će im se sigurno svidjeti spring rolice.
Kod tajlandske je kuhinje super što se većina namirnica sjecka na sitne komadiće, osim odrezaka od patke ili ribe, tako da je sve zaista pogodno za djecu”, objašnjava nam Aco pa komentira da se ljudi koji prvi puta dolaze zbog ovakvog individualnog pristupa na kraju i vraćaju.
Zanima nas i koja su jela najpopularnija među posjetiteljima pa nam kaže da su vrlo popularna ona s patkom.

Gaeng Phed Ped Yang odnosno pečena patka u crvenom curryju
Nema straha od “previše ljutine”
Kao iskusnog putoholičara i turističkog vodiča, upitali smo Marina kako funkcionira sistem naručivanja jela kod Tajlanđana pa nam je objasnio da oni istovremeno jedu hladno i toplo predjelo te glavno jelo.
“Kada se okupi grupa ljudi, naruči se desetak različitih jela i svatko uzima ono što želi, nema redoslijeda”, kaže Marin.
S obzirom na to da je tajlandska kuhinja poznata po tome da je malčice ljuta, zanima nas možemo li utjecati na odabir ljutine prilikom naručivanja jela i od Marina dobivamo pozitivan odgovor te doznajemo da se ljutina može birati od 0 pa do broja tri.
Uskoro nas u razgovoru unutar ugodnog ambijenta “prekida” dolazak jela koje izgleda kao da se stotinu boja sa slikarskog platna preselilo u – ananas.
Riječ je o jelu Khao op Sapparod koje se sastoji od pržene riže, piletine, račića, jajeta, mrkve, indijskog oraščića, kokosovog mlijeka, curryja u prahu i još nekih namirnica koje ćemo vam prepustiti na otkrivanje prilikom vašeg isprobavanja.
Uz jelo stiže i glavna kuharica Sommy koja nam je objasnila da se originalna tajlandska hrana u potpunosti priprema ručno. Gledajući pažljivo narezane namirnice i ukrase zbog kojih bi se okrenuli, doznajemo i jednu zanimljivost.
“Sve što vidite je nasjeckano ručno, bez pomoći ikakvih mašina”, kaže nam Sommy kroz osmijeh i na naše pitanje zašto je to tako, jednostavno odgovara: “Zato što mašine, za razliku od ljudi, ne režu sa osjećajem niti srcem.”

Khao op Sapparod odnosno ananas s prženom rižom
“Hrana se jede dva puta”
“Naša je kuhinja izrazito raznobojna i prepuna miješanog povrća jer nam je jako važno da tanjuri s hranom budu prepuni boja”, objašnjava Sommy pa dodaje da svaka namirnica ima poseban način na koji se reže.
Svaki sastojak jela unutar ananasa je jestiv, uključujući i dekoracije, a na naš komentar da samo jelo izgleda izrazito atraktivno, Sommy kima glavom.
“Dekoracije koje vidite su ono što vas zainteresira. Vidite detalj poput zelenog lista ili dekorativnog cvijeta i odmah vas zanima čitavo jelo jer ste stvorili pozitivan prvi dojam”, kaže Sommy i dodaje da se hrana jede dva puta jer se prvo “jede” očima.
I doista, malo kada ćete se okrenuti za nekom porcijom koju konobar nosi za susjedni stol, kao što ćete se okrenuti u ovom restoranu gdje sve pršti bojama, mirisima i ljubavlju prema pripremi hrane.
Zajedno sa Sommy koja je nevjerojatnom spretnošću stigla pripremiti mnoštvo jela uz pomoć kolega Tajlanđana u kuhinji, sjedamo za stol i isprobavamo različita jela diveći se pritom maštovitosti kuharice i kuhara.

Pad Thai Gung odnosno Pad Thai s račićima
Ručno rezane namirnice i umaci vlastite proizvodnje
Teško nam je odabrati favorite, ali jako nam se svidjela Gaeng Phed Ped Yang odnosno pečena patka u crvenom curryju i odmah ćemo vam reći – nije jako ljuta!
Osim u hrani, možete uživati i u popratnom sadržaju odnosno bogatoj ponudi različitih piva i vina. Ljubitelji čajeva mogu se slobodno prepustiti rapsodiji mirisa koja će vas mamiti na šalicu više jer primamljive harmonije ugodnog okusa posebno su nas razoružale i opustile.
I dok uživamo u otkrivanju novih okusa, Sommy nam objašnjava da “sabai” na tajlandskom znači vrijeme koje provodite s obitelji i prijateljima, vrijeme ugodnih emocija, smijeha i ljubavi te da pripada nekim od najkorištenijih izraza na Tajlandu.
Izraz nema doslovnog prijevodaa, ali mi ćemo se odlučiti za objašnjenje koje kaže da “sabai” predstavlja osjećaj smirenosti, opuštenosti i raj na Zemlji.
Kada dan provedete s vrijednom glavnom kuharicom koja ne reže “strojevima jer oni nemaju srca”, kuharima koji stignu svaki umak pripremiti sami umjesto da pribjegnu metodi kupovanja gotovih, vlasnicima koji vas dočekaju s osmijehom te hranom iz koje emocije izlaze same, onda možete reći samo jedno – ime restorana najbolje opisuje njegovu ponudu, osoblje i atmosferu.

Vrijedna i srdačna ekipa restorana Sabai
“Sommy’s Kitchen”Kada jednog kišnog vikenda niste sigurni što jesti, nekako vam se ne izlazi iz kuće, a baš ste raspoloženi za egzotičnu kuhinju, možete se odvažiti na novi korak svog gastronomskog putovanja pa probati – tajlandsku pizzu. Imena “Sommy’s Kitchen” ovaj je spoj talijanske i tajlandske pizze stvorio specijalitete kao što su pizza s pananag curry piletinom, zeleni curry s račićima ili pak pizzu s umakom od San Marziano rajčice i pistacia. Svi okusi su tu, a na vama je samo da gastro-čarolija počne! |
___
Sadržaj nastao u suradnji s partnerom.