Kraljevska obitelj

Ovo je popis kraljevskih imena za bebe i njihova značenja. Nema onih modernih i neobičnih

Dijana Ljubanović

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Čak i kad Windsori odluče narušiti tradiciju, njihova su imena i dalje klasičnog podrijetlaŠto se tiče kraljevskih imena za bebe, ne očekujte nikakva trendovska, neobična, pa čak ni moderna imena. (Liam i Noah možda su bila najpopularnija imena dječaka 2019. godine u Velikoj Britaniji, ali nisu se mogli uvući ni kao treće srednje ime sina vojvode i vojvotkinje od Cambridgea rođenog iste godine.) To je zato što je za Windsorove jedan čimbenik cijenjen ispred svih: povijest vlastitog obiteljskog stabla.


Nije iznenađujuće što su mnoge kraljevske bebe nazvane po voljenim monarsima iz prošlosti: Mali će princ George, na primjer, biti sedmi po redu za preuzimanje prijestolja, dok ime vojvode od Cambridgea datira još iz 11. stoljeća Vilim Osvajač. Ali oni također rutinski prenamjenjuju imena djece i unuka kraljice Viktorije – poput Helene, Beatrice i Louise. Čak i kad Windsori odluče narušiti tradiciju, njihova su imena i dalje klasičnog podrijetla: srednje ime Archieja sina princa Harryja i Meghan Markle, Harrison, u prijevodu znači “sin Harryja”. Ime njihove kćeri “Lilibet” oda je Harryjevoj baki, kraljici Elizabeti, piše Vogue.


Donosimo popis britanskih imena kraljevske djece, kao i njihovo značenje. Tko zna? Možda ćete čak pronaći inspiraciju za svoju buduću djecu.


Lilibet ‘Lili’ Diana
Roditelji: vojvoda i vojvotkinja od Sussexa


Godina rođenja: 2021.


Značenje: Glasnogovornik vojvode i vojvotkinje od Sussexa sažeto je objasnio dublje značenje imena njihovog drugog djeteta u nedavnoj izjavi: “Lili je ime dobila po svojoj prabaki, Njenom Veličanstvu Kraljici, čiji je obiteljski nadimak Lilibet. Njezino srednje ime, Diana, izabrano je u čast voljene pokojne bake, princeze od Walesa “, rekli su.


August Philip Hawke


Roditelji: princeza Eugenie od Yorka i Jack Brooksbank


Godina rođenja: 2021.


Značenje: Eugenie je na svojim Instagram storyjima jasno objasnila ime svog sina: “Nazvan je po svom pradjedu i obojici svojih velikih djedova”, napisala je. August je krsno ime princa Alberta, supruga kraljice Viktorije, dok je princ Philip djed princeze Eugenie. Hawke je prezime s Jackove strane.


Archie Harrison


Roditelji: vojvoda i vojvotkinja od Sussexa


Godina rođenja: 2019.


Značenje: Princ Harry i Meghan Markle nadahnuti su archeom, drevnom grčkom riječi za “snagu” i “mudrost”, kada su birali ime za svoje prvo dijete. Harrison, prikladno, znači “Harryjev sin”.


Louis Arthur Charles


Godina rođenja: 2019.


Roditelji: vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea


Porijeklo: Louis, izgovoren tihim s, odaje počast voljenom pradjedu princa Williama, Louisu Mountbattenu, kojeg je IRA ubila 1979. U međuvremenu, Arthur je jedno od Williamovih srednjih imena, dok je Charles otac vojvode od Cambridgea.


Charlotte Elizabeth Diana


Godina rođenja: 2015.


Roditelji: vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea


Značenje: Kad je palača Kensington objavila imena drugog djeteta princa Williama i Kate Middleton, glasnogovornik je rekao da imena “govore sama za sebe”. Charlotte je referenca na kraljicu Charlotte, suprugu kralja Georgea III, kao i ženska verzija Charlesa. Elizabeth je naravno, omaž vladajućoj kraljici i matrijarhu Engleske, a Diana je dirljiva počast Williamovoj pokojnoj majci.


George Alexander Louis


Godina rođenja: 2013.


Roditelji: vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea


Značenje: U povijesti Britanske monarhije bilo je šest kralja Georgesa. (I, kad George na kraju zauzme prijestolje, bit će sedmi.) Posljednji je bio kralj George VI., Otac kraljice Elizabete i voljena povijesna ličnost: Sjedio je na prijestolju tijekom Drugog svjetskog rata i bio je hvaljen zbog svog stoičkog stava, odgovornosti i prisutnostu. Aleksander, iako nije ime bilo kojeg povijesnog britanskog monarha, muška je inačica srednjeg imena Georgeove bake, Aleksandre.


Louise Alice Elizabeth


Godina rođenja: 2003.


Roditelji: grof i grofica od Wessexa


Značenje: Louise je ime četvrte kćeri kraljice Viktorije, dok Alice potječe i od druge kćeri kraljice Viktorije, kao i od Louiseine prabake po ocu. Elizabeth je, opet jasna poveznica s bakom, kraljicom Elizabetom.


James Alexander Philip Theo


Godina rođenja: 2007.


Roditelji: grof i grofica od Wessexa


Značenje: Kralj Jakov I važna je ličnost u britanskoj povijesti jer je bio prvi monarh koji je vladao i Engleskom i Škotskom 1603. godine i stoga, tehnički prvi kralj Velike Britanije. Otada je to često obiteljsko ime. Ali što je s “Theom”? To je slatko odavanje počasti djedu grofice Wessexove, koji je imao isto ime.


Eugenie Victoria Helena


Godina rođenja: 1990.


Roditelji: vojvoda i vojvotkinja od Yorka


Značenje: Eugenie potječe od starogrčke riječi eugenia, što znači “plemstvo”. Eugenieino ime potječe duboko iz arhiva britanske povijesti – to je i ime unuke kraljice Viktorije. U međuvremenu, Helena je bila Viktorijina peta kći.


Beatrice Elizabeth Mary


Godina rođenja: 1988.


Roditelji: vojvoda i vojvotkinja od Yorka


Značenje: Vojvoda i vojvotkinja od Yorka ponovno su se ugledali na kneževske izbore kraljice Viktorije – Beatrice je bilo ime njezine pete kćeri. Mary dolazi od Beatriceine praprabake, Mary od Tecka, koja je bila udana za kralja Georgea V.


Henry Charles Albert David


Godina rođenja: 1984.


Roditelji: Princ i princeza od Walesa


Značenje: Četiri imena princa Harryja odaju počast kraljevima Tudoru, Stuartu i Windsoru kroz povijest. David, što znači “voljeni”, često se koristi kao srednje ime za kraljevske dječake: vojvoda od Windsora, na primjer, imao ga je kao svoje sedmo srednje ime.


William Arthur Philip Louis


Godina rođenja: 1982.


Roditelji: Princ i princeza od Walesa


Značenje: Kaže se da je princ Charles svom prvom sinu i nasljedniku britanskog prijestolja želio dati prvo ime Arthur. No Diana je navodno smatrala da je previše strogo i konzervativno pa su se umjesto toga odlučili za Williama. U britanskoj kraljevskoj povijesti bilo je mnogo Williama, uključujući velikog vladara iz 11. stoljeća, Williama Osvajača.