Višestruke blagodati

Pinjoli su super namirnica koja snižava stres, ali potiče libido

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Pinjoli sadrže i vitamin K, koristan za smirivanje menstrualnih grčeva.

Pinjoli su sjemenke nekih vrsta bora. Stoga se smatraju suhim voćem, s višestrukim blagodatima i svojstvima. Poznati su i kao glavni sastojak jednog od najtipičnijih začina talijanskog poluotoka, genovskog pesta. Inače su i odlična hrana protiv stresa!


Također su bogati vitaminom E, snažnim antioksidansom koji se može boriti protiv starenja. Sadrže vitamin PP i nekoliko esencijalnih minerala, poput željeza, kalija, kalcija, cinka i magnezija. Također se mogu pohvaliti dobrim sadržajem proteina i vlakana, iako je njihova glavna komponenta mast koju daje Omega 6. To znači da su pinjoli odlična hrana za konzumirati u vrijeme povećanog stresa ili umora.


Korisni su u smirivanju žgaravice, a čini se i da potiču libido i plodnost. No zbog visoke razine linoleinske kiseline dobro je da ih umjereno konzumiraju osobe s dijabetesom ili prekomjernom tjelesnom težinom.


Pomažu u zaštiti kardiovaskularnog sustava, a zahvaljujući dobroj količini luteina i zaštiti vida. Oni su također savršeni za držanje gladi “pod kontrolom” te reguliraju pokretljivost crijeva.


Pinjoli sadrže i vitamin K, koristan za smirivanje menstrualnih grčeva, dok magnezij djeluje na one mišićne. Konačno, vitamini C i D, prisutni u manjim količinama, podržavaju imunološki sustav i pomažu u jačanju kostiju.


Uvelike se koriste u kuhinji kao glavni sastojak začina i umaka, a s vremenom su postali i sastavni dijelovi slastica, sladoleda i keksa. Savršeni u kombinaciji s grožđicama, mogu se koristiti u slanim pitama, voćnim i drugim salatama.


Treba ih čuvati na hladnom i suhom mjestu, a mogu stajati i 3-4 mjeseca ako su zaštićeni od izvora svjetlosti.