Foto: iStock
Kad miris pečenih jabuka ispuni kuhinju, sve je nekako ljepše i cozy - baš ono što jesen čini posebnom!
povezane vijesti
Podignite doručak na novu razinu s pečenim jabukama punjenim granolom!
Prepune su okusa jeseni, a okusom podsjećaju na pitu od jabuka idealno balansirajući slatkoću granole i kiselost jabuka.
Kad miris pečenih jabuka ispuni kuhinju, sve je nekako ljepše i cozy – baš ono što jesen čini posebnom.
Sastojci
Za 6 jabuka:
- 6 jabuka
- 240 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
- 90 g zobenih pahuljica
- 100 g smeđeg šećera
- 50 g badema u listićima, tostiran
- 1 žlica (oko 10 g) glatkog brašna
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 75 g maslaca, otopljenog
- 80 ml meda
- 1 posuda jogurta od vanilije (150–200 g)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175°C.
Odrežite vrhove svake jabuke (oko 1,5 cm). Koristeći kuglicu za sladoled ili žlicu izdubite sredinu, pazeći da ostane 1,5 cm od dna.
Posložite jabuke u pravokutni pleh, bez podmazivanja. Ako jabuke ne stoje stabilno, odrežite tanki sloj s dna. Premažite ih s jednom žlicom soka od naranče.
U srednjoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, smeđi šećer, bademe, brašno, cimet i muškatni oraščić. Umiješajte otopljeni maslac.
Napunite jabuke smjesom pahuljica, oblikujući lagani brijeg. Preostali sok od naranče ulijte oko jabuka.
Pecite pokriveno 50 minuta, zatim otkrijte i pecite još 10–15 minuta dok jabuke ne omekšaju.
Ohladite nekoliko minuta i prije posluživanja prelijte medom. Poslužite s jogurtom, a preostale jabuke (ako ih ima) čuvajte pokrivene u hladnjaku, piše Handmade Farmhouse.