Recept

Jesenski gušt: pečene jabuke punjene granolom!

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Kad miris pečenih jabuka ispuni kuhinju, sve je nekako ljepše i cozy - baš ono što jesen čini posebnom!

Podignite doručak na novu razinu s pečenim jabukama punjenim granolom!


Prepune su okusa jeseni, a okusom podsjećaju na pitu od jabuka idealno balansirajući slatkoću granole i kiselost jabuka.


Kad miris pečenih jabuka ispuni kuhinju, sve je nekako ljepše i cozy – baš ono što jesen čini posebnom.


Sastojci


Za 6 jabuka:


  • 6 jabuka
  • 240 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
  • 90 g zobenih pahuljica
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g badema u listićima, tostiran
  • 1 žlica (oko 10 g) glatkog brašna
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 75 g maslaca, otopljenog
  • 80 ml meda
  • 1 posuda jogurta od vanilije (150–200 g)

Priprema


Zagrijte pećnicu na 175°C.


Odrežite vrhove svake jabuke (oko 1,5 cm). Koristeći kuglicu za sladoled ili žlicu izdubite sredinu, pazeći da ostane 1,5 cm od dna.


Posložite jabuke u pravokutni pleh, bez podmazivanja. Ako jabuke ne stoje stabilno, odrežite tanki sloj s dna. Premažite ih s jednom žlicom soka od naranče.


U srednjoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, smeđi šećer, bademe, brašno, cimet i muškatni oraščić. Umiješajte otopljeni maslac.


Napunite jabuke smjesom pahuljica, oblikujući lagani brijeg. Preostali sok od naranče ulijte oko jabuka.


Pecite pokriveno 50 minuta, zatim otkrijte i pecite još 10–15 minuta dok jabuke ne omekšaju.


Ohladite nekoliko minuta i prije posluživanja prelijte medom. Poslužite s jogurtom, a preostale jabuke (ako ih ima) čuvajte pokrivene u hladnjaku, piše Handmade Farmhouse.