Brzo i fino

Pečena tjestenina s feta sirom savršena je za lijene ljetne večere

S. M. F.

Foto: iStock

Foto: iStock

Idealan način da bez napora nahranite čitavu obitelj!

Spoj jednostavnih sastojaka i bogatog okusa čini ovu pečenu tjesteninu s feta sirom idealnim jelom za tople ljetne dane.


Sastojci


  • 200 g feta sira
  • 500 g slatkih cherry rajčica
  • 1 veliki češanj češnjaka, grubo nasjeckan
  • 1 žlica suhog miješanog začinskog bilja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice suhog bijelog vina (po želji)
  • 400 g suhe tjestenine po izboru, poput fusillija
  • 1 mala vezica svježeg bosiljka, grubo nasjeckanog
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema


Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C s ventilatorom.


Stavite blok feta sira u sredinu velike posude za pečenje i okružite ga cherry rajčicama. Pospite češnjakom i sušenim miješanim začinskim biljem, zatim prelijte uljem i bijelim vinom, ako koristite.


Začinite obilno solju i svježe mljevenim crnim paprom.


Pecite 25-30 minuta dok feta ne omekša, a rajčice ne dobiju mjehuriće i počnu karamelizirati.


U međuvremenu, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Nakon što se skuha, ocijedite tjesteninu i sačuvajte 100 ml vode od tjestenine. Stavite sa strane.


Izvadite posudu za pečenje iz pećnice i vilicom zgnječite rajčice, a zatim umiješajte pečenu fetu. Dodajte sačuvanu vodu od tjestenine i umiješajte rajčice i fetu dok ne dobijete gusti, kremasti umak.


Dodajte tjesteninu u umak. Pospite polovicom bosiljka, a zatim sve sastojke promiješajte.


Jelo začinite s malo crnog papra i preostalim bosiljkom. Poslužite odmah i uživajte!