Alternativna uporaba

Pasta za zube može se iskoristiti za čišćenje glačala, mrlja od ruža, crnog vina…

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

I djeluje li na prištiće?Znate li da postoji nekoliko alternativnih namjena paste za zube? Evo naših savjeta za kreativno korištenje paste za zube kod kuće i moguću uštedu novca u isto vrijeme:


  • Pastom za zube možete očistiti glačalo. Naime, ako ploča za glačanje počne žutjeti, riskirajući da vam uništi odjeću i bijele košulje, možete nanijeti komadić paste za zube trljajući ga čeličnom vunom, a zatim ukloniti ostatke vodom.
  • Uklonite mrlje od tinte ili ruža na odjeći. Nanesite malu količinu paste za zube na mrlju, pustite da se osuši nekoliko minuta i zatim je uklonite čistom spužvom.
  • Uklonite mrlje od crnog vina. Ako mrlju prekrijete pastom za zube i ostavite da djeluje preko noći, zatim isperete i nastavite s uobičajenim pranjem u mlakoj vodi, vidjet ćete da će nestati!

Druge alternativne upotrebe paste za zube kod kuće


  1. Sakrijte rupe za čavle u zidu. Vaše slike su lijepe, ali što sa rupama u zidovima uzrokovanim pokušajima da ih objesite ? S malom količinom paste za zube možete pokriti one ružne rupe, a zid će se vratiti starom sjaju.
  2. Vratite izgrebane CD-ove i DVD-ove. Namažite tanak sloj paste za zube na površinske utore multimedijskih uređaja i zatim temeljito obrišite vlažnom krpom. Ako se bojite najgoreg, ne košta ništa pokušati jer bi i dalje bili neupotrebljivi.
  3. Očistite “murale” na zidovima. Malo paste za zube namazane na spužvicu s dodatkom kreme za ispucale pete moglo bi vam pomoći u uklanjanju tragova olovke, flomastera ili markera koje ostavljaju mališani u kući u svojim pokušajima umjetničkog izražavanja.

Pasta za zube na prištiće: djeluje li?


Vjerojatno ste barem jednom u životu čuli savjet da na tako omraženi prištić stavite malo paste za zube kako bi se osušio. No, ništa ne može biti pogrešnije!


Nažalost, mora se reći i ponoviti, pasta za zube nije lijek za prištiće, ne djeluje niti malo!
Naprotiv, to je praksa koja bi – osim što nema učinkovitosti u uklanjanju prištića – mogla imati i neke kontraindikacije. Među njima su crvenilo, peckanje i u nekim slučajevima čak i eritem. Zubna pasta, naime, sadrži tvari indicirane za oralnu higijenu, ali koje koža slabo podnosi.