7 modnih pitanja

Paola Čargonja: “Odjeću promatrajte kao sredstvo izražavanja”

Dijana Ljubanović

FOTO/instagram @psychedelicmuse

FOTO/instagram @psychedelicmuse

Posebna, osebujna i inspirativna Riječanka Paola podijelila je s nama iskru modne osviještenostiKoliko ste se puta našli u stilskoj kolotečini – ne baš kao fenomen “puni ormari, a nema se što odjenuti”, već više poput neizbježnog osjećaja da je vaša garderoba zastarjela.


Boje izgledaju manje živopisno, “statement komadi” manje uzbudljivi. Jednostavna kupnja teško će ublažiti taj osjećaj: potrebna vam je nova perspektiva koja će vas voditi. Zbog toga su ulični stil i društveni mediji postali toliko vrijedni u modnom svijetu, pružajući svježu inspiraciju izvan vašeg neposrednog okruženja.


Možda čak počnete odabirati svoja omiljena lica među gužvom ili feedovima. Pa, čak i oni elegantni ljudi imaju svoje omiljene Instagram stranice kojima se obraćaju kad trebaju nove ideje. Stoga smo zamolili damu nepogrešivog stila da podijeli s nama svoju modnu inspiraciju i osvježi naš pristup modi.
Upoznajte Paolu Čargonju, liječnicu iz Rijeke koja svojim eklektičnim stilom plijeni pažnju i pravo je osvježenje na Instagramu.Tko je Paola, čime se bavi i kako bi opisala svoj stil?


Paola Čargonja je doktorica medicine, zaljubljenica u modu i fotografiju, fan jarkih boja, upečatljivih uzoraka i odvažnih komada odjeće. Svoj stil opisala bi kao eklektičan, spoj moje zaigranosti i nadahnuća uz dašak drskosti. Većinom se kao bazom služim neočekivanim spajanjem uzoraka, materijala, odvažnih krojeva i oštrih linija.


Omiljeni kreator/brend i zašto?


Definitivno Gucci/Alessandro Michele. Njegovi dizajni su jednako divni kao i začuđujuće otkačeni, thrifty, maksimalistički, nadrealni i poetični – svaka revija čini spektakl površnog, magičnih scena, oblika, boja.


Što je za vas moda?


Modu doživljavam kao fluidni entitet, složenac različitih epoha prožet utjecajem umjetnosti i unutarnjeg uređenja, paletu s koje se svatko može slobodno poslužiti.Kakvu ulogu imaju modni dodaci u vašem stilu? Gdje ih kupujete i koji su vam omiljeni?


Modni dodaci čine krunu cijelog outfita. Obično idem na to da mi svi dodaci budu u istom tonu. Tako ako krenem s zlatnim naušnicama većinom se pobrinem da mi i ostali detalji budu u zlatnom tonu.


Za dodatke koji obično budu futuristički ili linijski volim skoknuti do H&M-a, Manga ili Mohita, a kad mi ponestane inspiracije znam da me Zara neće razočarati. Za sunčane naočale obično biram Stradivarius ili Mango. Omiljeni dodaci su mi linijske naušnice kojih imam svih oblika i veličina, većinom linije ženskog tijela i lica.Koja vam je omiljena boja, a koji materijal?


Omiljena boja mi je crvena, a od odjeće još volim nositi zemljane tonove. Od materijala uvijek bi birala faux krzno, pogotovo na nekim neočekivanim komadima odjeće (cipele, remenje, šeširi), a za detalje (većinom na cipelama) metakrilat.


Što volite u ljetnoj, što u zimskoj garderobi?


U ljetnoj garderobi obožavam lepršave haljine, čim jačih i veselijih boja, a od modnih dodataka obavezno sunčane naočale kojih imam svakakvih oblika i boja, ovisno o raspoloženju. Za zimsku garderobu favorit su mi čizme: kaubojske, military, niske ili iznad koljena. I kaputi. Pod obavezno, čim više statement.Modni savjet koji bi dala čitateljicama?


Poslužila bi se riječima modne legende Marca Jacobsa: „Odjeća ne znači ništa sve dok netko ne živi u njoj.”


Zato bi svima savjetovala da odjeću koriste kao sredstvo izražavanja, da ona služi kao produžetak osobnosti a ne kao zamjena za osobnost te da uvijek budu svoje. Moda se mijenja, a stil je vječan.Volite modu i želite inspirirati naše čitateljice svojim modnim kombinacijama? Odgovoriti na 7 modnih pitanja? Taggajte @life_novi_list na svojim Instagram streetstyle fotkama. Možda iduće nedjelje baš vaš stil posluži kao modna inspiracija.