Recept

Panna Cotta sa želeom od šipka odlična je i okusom i izgledom

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Morate ju probati!

TEŽINA: srednje


VRIJEME: 30 min + hlađenje


SASTOJCI ZA 5 OSOBA:


  • 300 g mlijeka
  • 300 g slatkog vrnja
  • 1 limun
  • 130 g šećera
  • 14 g želatine u listićima

ŽELE OD ŠIPKA:


  • 2 – 3 šipka
  • 1 žlica soka limuna
  • 80 g šećera
  • 12 g želatine u listićima

PRIPREMA: Prvo treba pripremiti panna cottu. Pomoću gulilice za krumpir oglulite limun i pazite da ne bude bijelog dijela kore. U zdjelici zagrijati mlijeko, slatko vrhnje, šećer i koricu limuna. Pustiti da stoji 20 minuta pa procijediti.


Namočiti listiće želatine, ocijediti i promiješati s nekoliko žlica još vruće mješavine mlijeka i vrhnja. Zatim pomiješati obje tekućine, rasporediti ih u zdjelice i staviti u hladnjak. Šipak prepoloviti, izdvojiti malo zrna za dekoraciju, a ostatak ocijediti. Izdvojiti 400 g soka.


Namočiti želatinu u hladnoj vodi. Od navedene količine soka, izdvojiti polovicu koju zagrijete sa šećerom i žlicom limunova soka.


Želatinu ocijediti i pomiješati s nekoliko žlica vrućeg soka, a zatim pomiješati sve zajedno s preostalim sokom.


Dobivenu smjesu rasporediti po čvrstoj panna cotti i staviti u hladnjak da se stisne. Prije posluživanja izvaditi na 15 minuta iz hladnjaka.


Ako imate vremena možete napraviti nekoliko slojeva, ali morate paziti da se svaki dobro stisne prije nego stavite sljedeći. Dekorirati svježim zrnima šipka i listićima mente.