Tradicionalni talijanski kolač

Panettone – slasni voćni kruh koji će uljepšati blagdanske dane

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Od talijanskog panetta ili male torte, nastao je panettone

Slatki kruh obogaćen voćem, koji se obično poslužuje uoči Božića u cijeloj Italiji i u talijanskim zajednicama širom svijeta. Podrijetlom iz Milana, to je velika torta u obliku kupole u koju se obavezno umiješa kvasac. Ima laganu i prozračnu teksturu, raskošnog je okusa obogaćenog maslacem i nije baš sladak.


Često se vodi polemika je li panettone kolač ili kruh jer je poput pogače, ali je voćan i sočan poput voćnog kolača. Pandoro, još jedan talijanski božićni kruh, često se miješa s panettonom, ali je u potonjem slučaju ipak riječ o zlatnom kolaču u obliku zvijezde, bez suhog voća, a potječe iz grada Verone.


Punjen suhim voćem i ušećerenim korama, spužvasti panettone treba njegu i pažnju, ali izrada nije toliko teška kao što bi se moglo činiti. Narezan ili trgan rukama, sam ili s maslacem, vrhnjem ili voćnim kompotima, ne propustite ovu divnu slasticu, izvrsnu za marende, kave i čajeve.



Sastojci


Za voće:


  • 283 g miješanog suhog voća (ribiz, grožđice, brusnice, sušene višnje)
  • 113 g kandirane kore limuna i naranče (sitno nasjeckane)
  • 57 g kandiranih trešanja
  • 6 žlica vašeg omiljenog likera ili voćnog soka

Za tijesto:


  • 1 1/2 žlice suhog kvasca
  • 3 dl mlijeka
  • 1/4 šalice šećera
  • 4 šalice brašna
  • 1 žličica soli
  • 6 velikih velikih jaja
  • 283 g neslanog maslaca
  • 28 g badema

Pripremite voće. Sakupite sastojke. Stavite sve suho i kandirano voće u posudu i temeljito promiješajte. Ulijte liker, ponovno promiješajte. Pokrijte i čuvajte preko noći na hladnom i tamnom mjestu. Ne stavljajte u hladnjak.



Pripremite tijesto:


Sakupite sastojke. Zagrijte 2 dl mlijeka na mlakoj temperaturi. Sačuvajte preostalo mlijeko u hladnjaku. U zdjeli pospite suhi kvasac po ugrijanom mlijeku, umiješajte šećer i ostavite 5 minuta na jednoj strani.


Brašno ubacite u zdjelu samostojeće miješalice opremljene kukom za tijesto. Pospite sol na jednu stranu posude. Ulijte pjenastu smjesu kvasca na drugu stranu – sol nikada ne smije doći u izravan kontakt sa suhim ili svježim kvascem jer će ubiti kvasac, čineći kruh gustim i tvrdim.


Pomiješajte polako brašno, sol i kvasac da se sastojci sjedine. Dodajte 5 jaja, okrenite mikser na srednju brzinu i nastavite miješati dok se tijesto ne izgladi, iako će postati ljepljivo.


Izrežite omekšani maslaca na komade veličine zalogaja. Povećajte brzinu miksera i dodajte maslac po nekoliko komada. Pustite da mikser radi još najmanje 5 minuta. Tijesto će postati sjajno, glatko i toliko mekano i prozračno. To je tekstura koju tražite.


Podmažite veliku posudu za pečenje ili kalup s malo maslaca. Da biste zadržali maksimalnu količinu zraka, pustite da tijesto klizi prema dolje u podmazanu posudu. Ne forsirajte ga.


View this post on Instagram

A post shared by Dani-se (@daniellamoraes)



Napravite Panettone


Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i raširite u pravokutni oblik. Procijedite namočeno voće kroz fino sito, bacite sok. Stavite polovicu plodova na rašireno tijesto. Procijedite namočeno voće kroz fino sito, bacite sok. Stavite polovicu plodova na rašireno tijesto. Preklopite tijesto preko voća i lagano ga razvaljajte kako biste ravnomjerno rasporedili voće.


Ponovno rasporedite tijesto i ponovite kao i prije s preostalim voćem. Tijesto će biti grudasto i kvrgavo, ali pripazite na voća i dodajte mu još jedan kolut da ga preraspodijele, ako je potrebno. Tijesto oblikujte u grubo oblikovanu kuglu.


Podmažite lim za panettone ili papir s maslacem. Ako nemate nijedno od ovih, koristite uobičajeni kalup za torte, ali podlogu i stranice obložite masnim papirom koji stoji najmanje 2 centimetra iznad ruba.


Spustite tijesto u sredinu lima, utaknite bademe na površinu kolača i labavo pokrijte krpom za čaj. Provjerite tortu na toplom mjestu 2 do 3 sata dok se tijesto dobro ne digne i ne digne iznad lima. Ako 3 sata nisu dovoljna, dajte mu dovoljno vremena: ovdje je ključan uspon iznad ruba lima ili kućišta.


Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Pomiješajte preostalo jaje s preostalim mlijekom i premažite četkom po površini kolača. Pecite u pećnici 20 minuta. Smanjite vatru na 200 stupnjeva i pecite 40 minuta. Ostavite da se kolač 5 minuta hladi u limu na rešetki za hlađenje, a zatim izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.


I da, svuda se može kupiti, ali najslađi je onaj iz vlastite pećnice.