Pronađite vremena

Izgradnja kvalitetnog odnosa s djecom: Od smišljanja zajedničkih igrica do discipline

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Veza djece i roditelja je najsloženiji odnos koji nas definira.Pronalaženje zanimljivih igrica i zadataka s djecom mnogo znači u formiranju njihove osobnosti, kreiranju slike o samima sebi, ali i gradi vašu povezanost s vašim mališanima. Osmišljavanje zanimljivih aktivnosti učinit će da se osjećaju lijepo i zabavljeno.


No, osim igrica, kreativnosti i učenja, važno je pokloniti djeci mnogo nježnosti, ljubavi i pažnje. Odnosno, dati im do znanja koliko ih volite i koliko ste ponosni na njih. Ponekad ne stignete, ili ste umorni ili preokupirani svojim obvezama, no ipak svakoga dana pronađite vrijeme za izgradnju kvalitetnog odnosa s vašom djecom.


Pokažite fizičku naklonost


Zagrljaj na dan. Iskoristite vrijeme da se stvarno povežete sa svojim djetetom. Sjednite i pustite dijete da vam se uvuče u krilo. Učinite vrijeme zagrljaja zabavnim. Ljubite svoju djecu u obraz dok ih pokrivate u krevetu i nježno im poželite laku noć, piše iMom.


Budite u potpunosti prisutni
Znamo što trebamo učiniti da bismo to postigli, ali to nije lako. Moramo odložiti telefone, isključiti iPade i prestati puniti perilicu posuđa kad naša djeca žele našu pažnju. Sudjelujte u razgovorima kako biste saznali više o njima. Razmislite o pitanjima koja biste postavili svojoj djeci i slušajte ih kada vam govore.


Budite ljubazni


Nema sumnje da volimo svoju djecu, ali ljubav bez pokazivanja i topline ne daje pozitivan efekt. Razmislite o tome kako biti ljubazniji prema djeci.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Koristite nježne riječi


Majčine su riječi moćne! Potrudite se da većina onoga što kažete svojoj djeci prenosi vašu ljubav i prihvaćanje. Svakodnevno im dajte komplimente i izbjegavajte pretjerane kritike i usporedbe s drugima koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci.


Disciplina


Discipliniranje djece najbolje je raditi smireno. Iako bi se vrištanje na njih moglo činiti kao brz i efikasan način da vas poslušaju, zapravo nije. Održavanje mirnoće dok oblikujemo svoju djecu pomaže nam da discipliniramo čvrstoćom umjesto grubošću.


Smijte se s njima


Jaka veza roditelja i djeteta treba imati dozu lakoće. Smijte se sa svojom djecom onome što oni smatraju smiješnim. Istaknite stvari za koje mislite da su smiješne. A ako sve drugo zakaže, škakljajte ih i gledajte zajedno komedije!