
Foto iStock
Je li mikrovalna pećnica sigurna i zdrava? Postoji nekoliko dvojbi u vezi s tim
povezane vijesti
Stručnjaci Agencije za standarde hrane i Europskog vijeća za informacije o hrani proveli su istraživanje u kojem su analizirali utjecaj mikrovalova koje ova vrsta pećnice oslobađa na sastav nekih namirnica.
Tako je uočeno da se u nekim slučajevima struktura namirnica podvrgnutih zagrijavanju mijenja do te mjere da stvara moguće posljedice na probavljivost namirnica, mijenjajući njihove hranjive vrijednosti, ali i oslobađajući tvari opasne po zdravlje.
Stručnjaci posebno navode 5 namirnica koje se nikada ne smiju zagrijavati u mikrovalnoj pećnici:
1. Špinat i drugo zelenolisno povrće
Ovisno o tome gdje se uzgajaju, špinat i drugo zeleno lisnato povrće mogu sadržavati visoke koncentracije nitrata, koji su sami po sebi bezopasni.
Problem je, međutim, u tome što korištenjem mikrovalne pećnice postoji mogućnost da te tvari mutiraju u nitrozamine, koji se smatraju kancerogenima.
2. Krumpir
Nakon što se krumpir skuha, ostavi li se da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatim pohrani na mjesto koje nije u hladnjaku, mogu se stvoriti pravi uvjeti za rast bakterije Clostridium botulinum.
Grijanje u mikrovalnoj pećnici očito nije dovoljno da bi se iskorijenili rizici koje ovaj mikroorganizam donosi našem zdravlju.
3. Riža
U slučaju da ostatak riže niste stavili u hladnjak, može biti izložen riziku od razmnožavanja bakterija koje uzrokuju gastrointestinalne poremećaje.
Da bi ih učinili neučinkovitima, mikrovalna pećnica nije dovoljna, također i zato što ti mikroorganizmi ispuštaju tvari koje je teško eliminirati.
4. Gljive
Čak se i gljive, kažu stručnjaci, ako se ne skladište pravilno, mogu brzo pokvariti i izazvati bolove u želucu nakon zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici.
5. Piletina
Pileće meso lako je podložno bakterijskoj kontaminaciji, primjerice salmonelom. Neophodno je stoga koristiti vrstu topline koja nije samo vrlo jaka nego i ujednačena.
To nije slučaj s mikrovalnom pećnicom. Između ostalog, znanstvenici tvrde da zagrijavanje piletine u ovoj pećnici uzrokuje razgradnju proteina prisutnih u bijelom mesu na takav način da može dovesti do želučanih problema.
Toliko je varijabli koje treba uzeti u obzir kada koristite mikrovalnu pećnicu za grijanje ili kuhanje.
S obzirom da u većini slučajeva nismo previše iskusni u sigurnosti hrane, ne bi li bilo bolje koristiti tradicionalne metode zagrijavanja i kuhanja hrane što je više moguće ?