Umjetnost u ulozi zaštite okoliša

Ovi murali ne samo da izgledaju odlično nego djeluju i kao umjetnički pročišćivači zraka

Mija Dropuljić

FOTO: IG@ln_alld_775

FOTO: [email protected]_alld_775

Izuzetno zanimljiv projekt poznatog sportskog brenda čisti ulice glavnih svjetskih gradovaMurali su već dugo smatraju prepoznatljivim ukrasom brojnih gradova. Koliko su popularni i cijenjeni govori i činjenica da se smatraju i turističkim atrakcijama grada u kojem se nalaze. Umjetnička djela koja često ostavljaju bez daha najbolji su art ukras kojeg zgrade mogu poželjeti. No, zamislite još da uz što krase fasade murali imaju i sposobnost pročišćavati zrak?


Poznati sportski brend Converse pokrenuo je projekt City Forest u kojem rade upravo to – potiču lokalne umjetnike da stvaraju predivne umjetnička djela koja su uz to i korisna za okoliš. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Rimon Guimarães (@rimonguimaraes)

To se postiže uz pomoć posebnih boja koje su fotokatalične te djeluju kao umjetnički pročišćivač zraka tijekom kemijskog procesa koji nastaje uz pomoć sunčeve svjetlosti. Na taj način se štetne tvari iz zraka pretvaraju u posve bezopasne čestice. 


Glavni koncept projekta City Forest je ideja “sadnje drveća” na mjestima gdje ona ne mogu rasti, odnosno kreiranje murala koji će preuzeti ulogu drveća. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Artez (@artez_online)Do sada je kreirano 11 murala diljem svijeta, a nama najbliži nalazi se u Srbiji, točnije u Beogradu. Iza murala stoje tri umjetnika Andrej Žikić, poznatiji kao Artez, Dejan Ivanović, poznatiji kao Wuper te Kristina Petrović.


Umjetnici su inspiraciju pronašli u balkanskim korijenima i tradicijama. Velika figura koja svira tamburicu ima glavu u obliku cvijeća, a djevojčica ispod njega svira harmoniku 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli sinradio.gr (@sinradio.gr)Uz Beograd poljski glavni grad Varšava, koji je inače poznat po svojim muralima, je jedini europski grad koji je do sada uključen u ovaj hvalevrijedan projekt. Bangkok, Santiago, Lima i Manila su tek jedni od gradova na Converseovom popisu.


U planu je trenutka izrada novog murala koji će se nalaziti u Jakarti. 


U sklopu ovog projekta je Converse “posadio” 4.894 stabla koji svakodnevno pročišćuju zrak grada u kojem se nalaze. Sve buduće projekte možete pratiti na društvenim mrežama pod #conversecityforest