Znanstveno utemeljeno

Ove vrste povrća su prave energetske bombe

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Istraživanje se temelji samo na hranjivim tvarima koje su definirane kao bitne za ljudsko zdravlje.Do sada je provedeno više znanstvenih istraživanja koja pokazuju učinkovitost konzumacije povrća u prevenciji najčešćih kroničnih bolesti, no ono što je nedostajalo, jest rang lista najhranljivijih, energizirajućih i najzdravijih vrsta povrća.


To je učinilo istraživanje koju su proveli na Sveučilištu William Paterson u New Jerseyju, a čiji su istraživači sastavili popis od 41 najzdravije namirnice klasificirane na temelju 17 temeljnih nutrijenata.


Podrazumijeva se da su vrste povrća koje zauzimaju prva mjesta na listi najprikladnije, kako s nutricionističkog tako i s kalorijskog stajališta, te predstavljaju “zastrašujuće” prirodne izvore bogate vlaknima, vitaminima, folnom kiselinom, mineralnim solima.
Istraživanje baca svjetlo na nutritivne profile najzdravijeg povrća i potvrđuje neosporno vodstvo upravo onog lisnatog, potičući na taj način potrošače da favoriziraju njegovu konzumaciju.


Evo 10 najboljih pozicija ove posebne ljestvice:


 1. potočarka – zeljasta biljka koja je dobila maksimalnu ocjenu (100 bodova) jer je vrlo bogata željezom, kalijem i mnogim drugim korisnim hranjivim tvarima uz smanjen kalorijski unos
 2. kineski kupus (91,99),
 3. repa (89,27),
 4. crvena repa (87,08),
 5. špinat (86,43)
 6. cikorija (73,36)
 7. zelena salata (70,73,)
 8. peršin (65,59)
 9. rimska salata (63,48),
 10. karfiol (62,49)
 11. brokula (62.12)

Iznenađujuće, istraživanje pokazuje da voće ne zauzima previše važne pozicije u ljestvici budući da se istraživanje temelji samo na hranjivim tvarima koje su definirane kao bitne za ljudsko zdravlje.