Prirodni načini rješavanja

Ove biljke najučinkovitije štite od ujeda komaraca

Foto: iStock

Foto: iStock

I talog od kave štiti od nasrtljivih krvopija, ali je i moćno gnojivo za biljke.Promjenjivo vrijeme kakvo smo imali proteklog tjedna idealno je za razmnožavanje komaraca, pa umjesto da za ljetnih večeri uživamo u vrtu, bježimo u kuću. Ipak, postoje načini i to bez kemikalija, da se riješimo tih nasrtljivih krvopija.


1. Češnjak
Jak miris češnjaka drži komarce na distanci. Sve što trebate jest da zgnješite nekoliko čenova češnjaka, zakuhate ih u vodi i poprskate taj miris po biljkama i po travi oko vrtnog stola.


2. Bosiljak
Miris bosiljka rastjeruje komarce, pa ga posadite oko mjesta za sjedenje u vrtu, a možete ga držati i u dekorativnim posudicama u kući. Bosiljak čini čuda i u ublažavanju ujeda komaraca.
3. Klinčić i limun
Ovaj pripravak je jedan od najboljih za držanje komaraca na distanci, a i prilično ga je jednostavno pripraviti. Presijecite nekoliko limuna na pola i u svaku polovinu zabodite po nekoliko klinčića, pa ih postavite naokolo vrtne garniture.


4. Ulje od neema i lavande
Pomiješajte malo lavandinog i nimovog ulja u jednakim razmjerima i nanesite ga na kožu. Ulje od neema može držati komarce na odstojanju bolje od komercijalnih sredstava. Ono također djeluje antibakterijski, antivirusno, a ima i antigljivična svojstva, pa će vašoj koži pomoći da ostane zdrava i zaštićena.


5. Esencijalno ulje od peperminta
U čašu vode kapnite nekoliko kapi ulja peperminta i tom smjesom napunite bočicu sa sprejem, pa posprejajte svoju kožu. Ulje peperminta ima kemijsko svojstvo da rastjeruje komarce, a usput će vaša koža mirisati svježe i ugodno.


6. Kamforovo ulje
Kamfor je vrlo pouzdano sredstvo u borbi protiv nasrtljivih komaraca. Sve što trebate jest da zagrijete kamfor u zatvorenoj prostoriji i ostavite ga da djeluje 20-ak minuta. Ne samo da ćete imati dugoročnu zaštitu od komaraca, već ćete ih naći beživotne po podu. Ovo sredstvo djeluje i na otvorenom.


7. Talog od crne kave
Ako u vrtu imate jezerce ili sličnu stajaću vodu, to je idealan milje za razmnožavanje komaraca, no i tu postoji lijek. Uspite u njih malo taloga od kave. Ako se u njima razmnožavaju komarci, njihova će jajašca automatski isplivati na površinu, a kako će tako ostati bez kisika, neće moći preživjeti. Za zaštitu oko vrtnog stola postupak je sljedeći: Stavite talog na alufoliju u suhom prostoru kako bi se osušio, pa ga odnesite van i palite ga dok se ne počne dimiti. Komarci će pobjeći od mirisa taloga.
Talog od kave je i moćno gnojivo za biljke, a treba ga samo posuti oko njih. Jednom riječju, kava sadrži nekoliko ključnih nutrijenata potrebnih za rast biljaka. Ona također može privući crve i smanjiti njihovu populaciju među biljkama. Još jedno važno svojstvo kave jest da smanjuje koncentraciju teških metala u tlu.


8. Biljke koje odbijaju komarce
Neke biljke, kao što je margareta, limunska trava, matičnjak i gorka metvica također odbijaju komarce. Možete ih posaditi u svom vrtu, staviti ih u prozor ili kraj vrata i neće vam ulaziti u kuću.


9. Eterično ulje čajevca
Pomiješajte nekoliko kapi ulja od čajevca s vodom i nanesite ga na svoju kožu, ali budite oprezni, jer eterična ulja imaju vrlo jak učinak. Ovo antigljivično i antibakterijsko ulje ne samo da je odlično za tjeranje komaraca, nego ublažava i njihove ujede.


10. Ružmarin
Grančice ružmarina su odlično sredstvo za rastjerivanje komaraca, pogotovu u kući. Trebate samo zapaliti nekoliko grančica i komaraca neće više biti.
Jeste li znali da i jabučni ocat može ubiti larve komaraca? Ako ga uspete u stajaću vodu, pobit će ih nakon nekog vremena. Nerazrijeđen jabučni ocat također možete poprskati po svojoj koži i komarci će vam nerado prilaziti.
Čili papričice iritiraju komarce i rastjeruju ih, kao i hrana bogata tiaminom, primjerice leća, grah i rajčice, jer otpuštaju komarcima neprijatan miris. Citrusi, primjerice grejpfrut, sadrže komponente koji se koriste u pesticidima i insekticidima.