Najčešće zamke

Ovako ćete izbjeći najveće greške pri božićnom pečenju keksa

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Uz ove savjete vaši će blagdanski keksi izgledati i okusiti savršeno

Malo što tako lijepo označava Božić kao miris svježe pečenih keksa i zajedničko vrijeme provedeno u kuhinji. Božićno pečenje keksa tradicija je koja donosi toplinu, druženje i pune posude raznobojnih blagdanskih poslastica. 


No, koliko god proces bio zabavan, rezultat ponekad zna razočarati. Previše tvrdi, presuhi ili neuredno razliveni keksi najčešće su posljedica nekoliko uobičajenih pogrešaka.


Kako biste ove sezone izbjegli frustracije, donosimo pregled najčešćih grešaka pri božićnom pečenju keksa te savjete kako ih jednostavno izbjeći.



FOTO: iStock

Najčešće greške pri pečenju božićnih keksa


Predugo mijesite tijesto


Iako se čini da će dulje mijesenje dati bolje rezultate, kod keksa je upravo suprotno. Kada tijesto previše radite, gluten se počinje razvijati pa keksi mogu postati žilavi i tvrdi. Mijesite samo onoliko koliko je potrebno da se sastojci spoje u homogenu masu.


Dodajete previše brašna


Prekomjerne količine brašna glavni su krivac za suhe i mrvičaste kekse. Imajte laganu ruku pri dodavanju brašna te pripazite i kod valjanja tijesta. Suvišno brašnjenje radne površine brzo isušuje tijesto.


Ne pazite na temperaturu sastojaka


Temperatura maslaca posebno je važna. Ako je maslac prehladan, teško ćete ga umutiti. Ako je previše mekan ili tekuć, tijesto će biti ljepljivo i nestabilno. Idealno je da maslac prije pripreme stoji desetak minuta na sobnoj temperaturi. Također, poštujte vrijeme hlađenja tijesta, osobito kod prhkih keksa. Bez odmora u hladnjaku, keksi se lako raspadaju.


Razvlačite tijesto pretanko ili predebelo


Kada je tijesto pretanko, keksi se brzo prepeku. Ako je pretdebelo, neće se jednako ispeći. Prosječna idealna debljina je oko pet milimetara, ali se može razlikovati ovisno o receptu.


Ne pratite dovoljno pažljivo vrijeme pečenja


Vrijeme pečenja nije univerzalno jer svaki pećnica radi malo drugačije. Predugo pečeni keksi bit će tvrdi i suhi, a nedovoljno pečeni ostat će mekani i sirovi iznutra. Pred kraj pečenja provjerite stanje keksa, posebno ako radite deblje vrste. Osigurajte i dovoljno razmaka na plehu kako se ne bi slijepili.


Nemate dovoljno strpljenja


Blagdansko pečenje često zna potrajati pa je pred kraj lako postati nestrpljiv. Nemojte ukrašavati kekse dok se potpuno ne ohlade. Ako su i malo topli, glazure će se razliti, a dekoracije skliznuti.


Ne promišljate dovoljno kada zamjenjujete sastojke


Ako nemate sve sastojke pri ruci, zamjene mogu biti primamljive, ali neke nisu idealne. Maslac, margarin, vrste brašna ili šećera ne ponašaju se isto u receptu. Neprikladne zamjene mogu značajno promijeniti teksturu i okus pa je bolje držati se provjerenog recepta.