Foto: Pexels
Salate često nije lako pripremiti unaprijed, no ova se verzija oslanja na dvije izdržljive namirnice koje zadržavaju teksturu i svježinu puno duže od klasičnih sastojaka
povezane vijesti
Salate često nije jednostavno pripremiti unaprijed jer većina lisnatih zelenih salata brzo uvene pod preljevom. No ova verzija oslanja se na dvije izdržljive namirnice, kelj i prokulice, koje zadržavaju teksturu i svježinu puno duže od klasičnih zelenih salata.
Upravo zato može biti u potpunosti začinjena i do 24 sata ranije, što je čini idealnim izborom za blagdanski stol ili putovanje na druženje.
Za najbolji rezultat hrskave elemente, poput krutona i lješnjaka, valja spremiti zasebno i dodati tik prije posluživanja.

Foto: Pexels
Sastojci
-
1 šalica lješnjaka
-
¼ šalice bijelog balzamičnog ili bijelog vinskog octa
-
2 žlice meda
-
1 ¼ žličice košer soli
-
1 žličica Dijon senfa
-
¼ žličice svježe mljevenog papra
-
½ šalice maslinova ulja
-
1 velika svežnja crvenog kelja, bez žila, listovi natrgani (oko 10 šalica)
-
450 g prokulica, očišćenih i narezanih u procesoru (oko 6 šalica)
-
1 šalica sjemenki nara
-
2 šalice herb-krutona s maslacem
NapomenaAko crveni kelj nije dostupan, klasični zeleni kelj također odlično radi posao. |
Priprema
Priprema lješnjaka
Pećnica se zagrijava na 175 °C. Lješnjaci se raspoređuju u jednom sloju i peku 8–12 minuta, dok ne postanu zlatni i mirisni. Nakon hlađenja, među prstima se uklanja većina kožice, a lješnjaci se grubo nasjeckaju.
Vinaigrette
U posudi se pjenačom miješaju ocat, med, sol, senf i papar. Maslinovo ulje dodaje se polako, uz stalno miješanje, dok se ne dobije jednoličan preljev.
Masaža kelja
Kelj i prokulice stavljaju se u veliku zdjelu, prelivaju s otprilike ¼ preljeva i rukama masiraju oko dvije minute, dok listovi ne omekšaju i postanu sjajni. Mješavina se ostavlja da odstoji 10 minuta.
Slaganje salate
Dodaju se sjemenke nara i ostatak preljeva te sve dobro promiješa. U ovoj fazi salata se može odmah poslužiti ili spremiti u hladnjak preko noći.
Završni korak
Neposredno prije posluživanja dodaju se krutoni i lješnjaci te se sve zajedno lagano promiješa.

Foto: Pexels