NOVE MJERE

Otvaraju se frizerski saloni: Evo što naši frizeri žele da znate prije samog dolaska

Mija Dropuljić

FOTO/Unsplash, frizerski saloni

FOTO/Unsplash, frizerski saloni

Uz velike liste čekanja trebate se pripremiti na posebne sigurnosne mjere koje će frizere diljem Hrvatske usporiti u radu.



Nakon duže stanke svoja vrata otvaraju frizerski saloni diljem Hrvatske. No, odlazak svom najdražem frizeru neće biti onakav na kakav ste inače navikli. Donesene su pojedine mjere koje trebaju jamčiti vašu sigurnosti, ali i sigurnost svih zaposlenika. Kako će izgledati prijam klijenata i što oni mogu na samom terenu očekivati, otkrile su nam dvije poznate hrvatske hair stilistice Katica Topčić, vlasnica zagrebačkog salona Fabula de Forma, i Anita Mioč, vlasnica zagrebačkog salona Kuća četki.


Velike liste čekanja u frizerskim salonima


Čim se proširila vijest kako frizerski saloni otvaraju ponovno svoja vrata, telefoni nisu prestajali zvoniti, a brojni pretinci na društvenim mrežama su već puni zahtjeva za terminom. Kako biste i sebi i svojom frizeru olakšali posao jedno trebate znati – naoružajte se strpljenjem. Vaš frizer će učiniti što god je u njegovoj moći da vam ponudi uslugu na kakvu ste navikli, no zbog propisanih mjera vaš odlazak će ipak biti nešto drugačiji.


Katica Topčić, frizerski salon Fabula de Forma

Katica Topčić, frizerski salon Fabula de Forma


“Klijente sam zamolila da prije svega imaju razumijevanja da ih nećemo moći primiti odjednom. Lista je podugačka za sada imam 140 zapisanih klijenata. Zamolila sam klijente putem društvenih mreža da mi na moj broj pošalju poruku s podatcima i uslugom koju trebaju kako bih ih mogla povratno kontaktirati i zakazati termin kada dobijemo upute o trajanju radnog vremena. Klijenti se trebaju oboružati strpljenjem i razumijevanjem, pridržavati se uputa i ne prilaziti drugim klijentima. Ovo je za nas potpuno nova situacija i smatram da ćemo se sigurno prilagoditi, ali nam treba malo vremena”, objasnila je za početak Topčić.




I u salonu Kuća četki su liste već popunjene za svibanj i lipanj. Mioč naglašava kako će pokušati maksimalno izaći ususret svakom klijentu.


“Evidentno je da će neke usluge otpast kao sto su na primjer feniranja, brazilijani, postavljanje ekstenzija, ali sam sretna da počinjemo raditi i vjerujem da će se sve nekako posložiti. Prilagodit ću se svemu što će se tražiti na najbolji mogući način… S obzirom na to da za nas nisu izrekli mjere i radno vrijeme, išla sam logikom da do 17 sati možemo raditi te sam tako rasporedila i nas u salonu”, objasnila je Mioč.


Stoga se svom frizeru javite na vrijeme i točno naglasite koja usluga vam je potrebna. Budite maksimalno fleksibilni što se tiče predloženog termina. Isto tako ako se dogodi da ne možete stići na zakazani termin, u što ranije mogućem roku kontaktirajte salon i obavijestite frizera. Tako vaš termin neće propasti jer će se vjerojatno popuniti s drugim klijentom. Da vi nestrpljivo čekate posjet frizeru, bili biste zahvalni na tome.


Anita Mioč, frizerski salon Kuća četki

Anita Mioč, frizerski salon Kuća četki


Koje sigurnosne mjere trebate očekivati u frizerskom salonu?


Topčić ističe kako i dalje nisu od nadležnih službi dobili što sve točno moraju poduzeti, no proučavajući situaciju već su se počele integrirati pojedine mjere.


“Na ulazu u salon stavila sam kadicu s otiračem u koji svi trebaju stati i posprejati cipele sprejom za dezinfekciju, zatim nasprejati ruke sredstvom za dezinfekciju ruku. Zamolila sam klijente da nose masku i rukavice, da se pridržavaju termina jer nam je od velike važnosti da održavamo točan broj klijenata koliko ih treba biti u salonu. Nakon svakog klijenta budemo posprejali sa sredstvom za dezinfekciju radno mjesto te ćemo provjetriti salon.


Ručnike i mantile peremo u perilici i sušimo u sušilici na visokoj temperaturi te stavljamo u vrećicu sa zipom kako ne bismo stvarali dodatni otpad. Također imamo spremne jednokratne mantile i ručnike, iako moram napomenuti da nisam ljubitelj jednokratnih mantila jer stvaraju neželjen otpad. Koristimo jednokratne zdjelice za bojanje koje su ekološke jer su izrađene od šećerne trske, četkice i češljeve za bojanje peremo u perilici za suđe na visokoj temperaturi koju imamo u sklopu salona.


Sve alate dezinficiramo i stavljamo u sterilizator nakon svakog klijenta. Jednokratnim dezinfekcijskim maramicama prebrišemo ručke vrata te POS uređaj i tipkovnicu”, detaljno je postupak objasnila Topčić.


I u salonu Kuća četki klijente čekaju brojne sigurnosne mjere. Na ulasku u salon svih čekaju sredstva za dezinfekciju, a svi klijenti su zamoljeni da u salon dolaze s maskama i rukavicama. Postavljena su spužve za cipele s dezinficijensom. Zbog dovoljne velike kvadrature Mioč nije trebala ugrađivati nikakve pregrade. To znači da su sve jedinice udaljene dva ili čak više metara, uključujući i bazene. Manji frizerski saloni svakako će trebati paziti na pregrade.


“Uveli smo u salon sve jednokratno, što je ujedno i veliki trošak, osim naravno škara i četki koje su u sterilizatoru. Svaka površina se dezinficira nakon svakog klijenta. Radit ćemo po principu koliko frizera toliko i klijenata. Kako ćemo raditi s pola kapaciteta od onoga što smo navikli, bojim se da ću morati podići cijene nekih usluga, no nastojat ću da to ne činim ako stvarno nije potrebno. Nema više kave, slastica, novina…”, ističe Mioč.


Topčić još nije sigurna kako će rasporediti rad jer točne upute za to nisu donesene. Razmak od dva metra između svakog klijenta je obavezan, a i salon Fabula de Forma je veće kvadrature tako da su jedinice dovoljno odvojene.


“Imamo 13 radnih mjesta i četiri odvojena glavopera, što mi omogućava korištenje šest radnih mjesta, a da pri tome klijenti budu u propisanom razmaku”, objasnila je svoju situaciju Topčić.


Unsplash


Veći frizerski saloni lakše će se prilagoditi obaveznom razmaku, dok će oni manji ili uvoditi pregrade ili imati uistinu mali broj klijenata. No, na koncu računica je ista – veći salon, veći troškovi, manja zarada, manji salon, manji troškovi, jednako manja zarada. Uz navedeni jednokratni pribor kojeg trebaju koristiti u radu i sredstva za dezinfekciju, posve je jasno kako se frizerski saloni diljem Hrvatske susreću s velikim financijskim troškovima. Uz manju zaradu i veće troškove, očekuje se i sporije izvršavanje poslova.


“Sigurna sam da će nas sve mjere zaštite usporiti u radu, ne znam još koliko će mi trebati da ošišam klijenta s rukavicama, pa pobojam s maskom na klijentovom licu, a da pri tome ne pobojam masku koja se pričvršćuje iza uha. Zatim stalno dezinficiranje svega sigurno će zahtijevati dodatno vrijeme…


No, sigurno neću ograničavati klijenta što se tiče usluga. Imam odličan tim frizera koji točno znaju koliko vremena trebaju za izradu tehnike, tome ću nadodati vrijeme za pripremu i dezinfekciju i nastojati usrećiti naše klijente lijepim tehnikama bojanja i šišanja”, objasnila je Topčić.


I Topčić i Mioč apeliraju da svatko tko se osjeća bolesno ili u svojoj blizini ima nekoga tko je bolestan, da zbog njihove, vaše i sigurnosti klijenata odgode termin.


“Vjerujem u društvenu odgovornost pojedinaca”, istaknula je Mioč, a Topčić za kraj poručuje: “Želim da svi budemo negativni na koronu, a ostanemo pozitivni u životu”.