Drvo žada

Otkrivanje sukulentne “biljke novca” koju je vrlo lako uzgajati

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Ono što najviše karakterizira ovu malu biljku su njeni mesnati, zaobljeni listoviCrassula ovata je botanički naziv za biljku koja se obično naziva biljka novca ili drvo žada.


Karakteriziraju ju atraktivni, zaobljeni, mesnati, sjajni listovi zelene boje žada. Oni također mogu razviti crvenu nijansu oko rubova ako se biljka uzgaja na vrlo svijetlom mjestu.


 


Kako uzgajati drvo žada
Drvo žada je sobna biljka kojoj je potrebno puno svjetla, po mogućnosti južna ili zapadna ekspozicija. Ljeti se može premjestiti van na toplu, sunčanu terasu, ali svakako je vratite unutra prije nego što u ranu jesen postane hladno.


Kako biste uzgojili svoju biljku novca, zapamtite da je, osim na svjetlu, morate zalijevati tek kada se prvih nekoliko centimetara komposta osuši.


Presadite ju svakih nekoliko godina, najbolje u proljeće. Također zapamtite da zimi treba mnogo manje vode.


 


Gdje ju uzgajati


Na svijetlom, sunčanom mjestu, a treba joj nekoliko sati izravnog sunca svaki dan. Osim toga, ovaj sukulent zimi podnosi temperature do 10 °C.


Najbolje se ponaša u dobro dreniranom kompostu, pa upotrijebite onaj bez treseta ili onaj posebno za sukulentne biljke ili onaj koji je na bazi zemlje s dodatkom pijeska.


 


Uzgoj žada: najčešći problemi


Stablo žada može imati crvene rubove na lišću dok raste: ne brinite jer se pojavljuju samo kada je biljka izložena previsokim razinama svjetla.


Žuto lišće, s druge strane, vjerojatno je posljedica viška vode. Dakle, jedini savjet je da smanjite zalijevanje i ne dopustite da biljka ostane u premokrom kompostu: uvijek je ostavite da se ocijedi nakon zalijevanja.


Stariji listovi će prirodno uvenuti i otpasti, ali ako mnogo listova otpadne, to je znak da je biljka pod stresom. U tom slučaju potrebno je procijeniti je li pomaknuta na drugu točku ili je možda previše ili premalo zalijevana.


Stablo žada može biti žrtva brašnaste stjenice na lišću. Da biste to provjerili, potražite kukce koji izgledaju poput pahuljastih bijelih mrlja na donjoj strani lišća. Očistite ih vlažnom krpom ili vatom umočenom u insekticid koji sadrži masne kiseline ili biljna ulja.


Ako su listovi i stabljike vaše biljke prekriveni tankom mrežom, to bi mogle biti grinje.


U tom slučaju gornja površina lista može biti išarana, a grinje i jajašca mogu se vidjeti povećalom na donjoj strani lista. Opet, savjet je tretiranje sprejom koji sadrži masne kiseline ili biljna ulja.