
Foto: Pixabay
Egzotično voće s bijelom pulpom koja ima okus trešnje
povezane vijesti
Također poznat kao kineska trešnja, izvana s hrapavom korom boje koja varira od ružičaste.
Umjesto toga, pulpa je bijela i jedini je jestivi dio, a odlikuje se delikatnim okusom koji podsjeća na trešnju.
Ovo tropsko voće uglavnom sadrži minerale, kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i kalcij, a tu su i vitamini skupine B i C (kojima je ovo voće vrlo bogato), niacin, vlakna, ugljikohidrati, šećeri i voda.
Terapeutska svojstva uvelike se mogu pripisati prisutnosti nikotinske kiseline, odgovorne za širenje krvnih žila, pročišćavanje krvi i regulaciju važnih oksidativnih reakcija u našem tijelu.
Ove karakteristike čine ovo voće idealnim za prevenciju bolesti poput ateroskleroze.
Čak i visoka koncentracija minerala koje sadrži može donijeti dobrobiti kardiovaskularnom sustavu.
Ovo voće stoga je bogato hranjivim tvarima i donosi razne zdravstvene prednosti:
- vitamin C: bogati ovim vitaminom važnim za zdravlje, pomažu u jačanju imunološkog sustava, potiču proizvodnju kolagena i sprječavaju kronične bolesti
- vlakna: dobar izvor dijetalnih vlakana, važnih za probavu i zdravlje crijeva. Vlakna također mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema
- malo kalorija: ima malo kalorija i može biti zdrav međuobrok za one koji žele smršaviti ili voditi zdrav način života
- antioksidansi: zahvaljujući njima pomaže u zaštiti stanica tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima te sprječavaja kronične bolesti i prerano starenje
- kalij: nositelj ovog elementa u tragovima koji je važan za zdravlje srca i održavanje optimalnog krvnog tlaka
Ne postoje poznate posebne kontraindikacije vezane uz njihovu konzumaciju: jasno je da se, s obzirom na visok sadržaj šećera, ne preporučuje dijabetičarima.